perjantai 14. lokakuuta 2016

Tarkasta nämä!

Olen viettänyt viime kuukausina kymmeniä tunteja busseissa ja junissa. Lähtökohtaisesti vaikkapa viiden tunnin bussissa istuminen kuulostaa kuolettavan tylsältä ja puuduttavalta mutta ihan rehellisesti sanottuna nuo hetket ovat menneet kuin sormia napsauttamalla. Kiitos siitä nykyaika ja siunattu teknologia.

Olen tsekkaillut läpi urheiluaiheisia leffoja, lyhytelokuvia, dokumentteja ja jopa erästä videoblogia. Tänään jaan näitä linkkivinkkejä teidänkin iloksenne, kisamatkoja tai muita tylsiä hetkiä kuluttamaan ja uusia oivalluksia tuottamaan.

Lähdetään liikkeelle Yle Areenasta. Areenasta kannattaa mahdollisimmin pian tsekata Finnsurf. Rakkautta aaltoihin henkivä audiovisuaalisesti upea dokumentti on nähtävissä vain 18. lokakuuta asti. Suosittelen kännykän sijaan katsottavaksi mahdollisimman isolta näytöltä. Olen katsonut Finnsurfin useita kertoja ja se sykähdyttää aina. Lajirakkauden voi tuntea kylmänväristyksinä ihollaan kun laudalla uhmataan syysmyrskyä hyisellä Porin edustalla.

Docventuresin syyskauden päätti tällä viikolla Pekka Hyysalosta kertova dokkari New Run. Itse en ole vielä ehtinyt sitä katsomaan mutta moni on kehunut. Pyrin luuraamaan sen läpi mahdollisimman pian. Nähtävissä areenasta 10.11. asti sekä uusintana tänään Yle TV2-kanavalla.

Kansainvälisen Painonnostoliiton IWF:n tuottama dokumentti Lift the World oli odotuksissani paljon isompi tapaus kuin mitä se lopulta antoikaan. Se antoi nimittäin yllättävän vähän. Lift the World kertoo kohtuullisen kiinnostavia tarinoita ympäri maailmaa mutta sitä huikeaa visuaalista potkua jota lajilla olisi tarjottavanaan näkyi kuitenkin aivan liian vähän. Olisin tehnyt tästä itse paaaaljon paremman!

Sen sijaan Badwaterin äärimmäisestä ultramaratonista halki Kuolemanlaakson kertova dokumentti tai ehkä pikemminkin kotivideo, Badwater UltraMarathon documentary (doh!), oli messevä ylläri. Törmäsin siihen kuten niin moneen muuhunkin mielenkiintoiseen youtube-helmeen puhtaasti klikkailemalla satunnaisia videoita. Ohjelma kertoo Akos Konyasta joka teki ultramaailman jytkyn osallistuessaan ekalle Badwaterille. Alussa kuvataan rankan kisan vaatimaa erikoista harjoittelua ja lopussa saamme seurata miten pitkälle noin hoopolta näyttävä tekeminen lopulta viekään. Kaksi tuntia sujuu siivillä tämän todellisen tee-se-itse-ultraseikkailun myötä.

Bill Yang Films on youtube-kanava joka on täynnä toinen toistaan kovempia ultra/polkujuoksuvideoita. Katsokaa kaikki! Itse löysin kanavan pariin Western Time-dokumentin kautta. Se kertoo Sally McRaen matkasta sadan mailin Western States-maastokisassa.

Olen ihan rehellinen ja myönnän etten ole kiinnostunut videoblogeista. Mua ei suoraan sanottuna kiinnosta katsella ketään jaarittelemassa. Eikä mua oikeastaan kiinnosta tuntemattomien ihmisten mielipiteet juuri mistään. Voiko noin sanoa? No taisin just sanoa. Voin kuitenkin ilokseni todeta että päädyin tilaamaan Simpasen Juuson youtube-kanavan, sellaisen missä se jaarittelee keittiössään muussatessaan perunoita. Simpasen tarina ja tausta on vain niin vetoava että kaverista on vaikea olla kiinnostumatta. Entinen lupaava veikkausliigafutaaja laittoi kaikkien yllätykseksi parikymppisenä nappikset naulaan, ryhtyi vegaaniksi ja aloitti ultrajuoksuharjoittelun. Jälki on ollut varsinkin sileillä satasilla komeaa mutta toisaalta pitkistä NUTS polku-ultrista on tältä vuodelta takana kolme starttia ja yhtä monta keskeytystä. Eihän noista videoista voi olla diggaamatta kun jätkä juoksee viidakossa ilman paitaa tukka hulmuten! Pidän yksinkertaisista resepteistä mutta Juuso tuntuu niissäkin vetävän melkoisen äärimmäistä linjaa kertomalla miten survoo kattilallisen keitettyjä perunoita ja ripsoo vähän suolaa joukkoon ja herkulllinen ateria onkin valmis. 5/5 menoa. Toivottavasti vuonna 2017 DNF:t vaihtuu urotekoihin.

Olen kuullut huhuja Netflix-nimisestä palvelusta jossa voisi katsella esimerkiksi Fittest on Earth-crossfit-dokumenttia tai filkkaa mielipuolisesta ultrajuoksu-seikkailuraastosta The Barkley Marathonsista. Itselleni vhs-nauhuri on kuitenkin tutumpi juttu kuin videosuoratoistopalveluvaimikäseoli joten jätetään noi niille teknisesti edistyneemmille tyypeille.

Mulla ois huomenna maraton juostavana mutta erinäisten sattumusten johdosta ei nappais yhtään. No ehkä se innostus siitä herää kun katsoo bussissa parit Asicsin Made of Sport-videot ja tsekkailee aiemmin starttaavien 100 kilometrin juoksijoiden menoa!

7 kommenttia:

  1. Hei loistavaa! Nää tuli kun tilauksesta tähän viikonloppuun, kun on pitkästä aikaa ohjelmaton viikonloppu.
    Oon ite kattonut noista New Runin (suosittelen), Western Timesin (tykkäsin hirmusesti), Fittest on Earthin (tykkäsin myös). Barkleystä oon kattonut myös yhden dokkarin, mutta en oo varma, onko se tuo, josta vinkkasit. Se katsomani ei aiheuttanut muistaakseni mitään ihan massiivisia wuhuu fiiliksiä. Simpasen Youtube kanavaa on myös ollut pakko välillä käydä kurkkimassa. Poikkeuksellinen sälli tosiaan.

    Taidan ottaa tuon Badwaterin ohjelmaan tässä heti samoin tein.

    Tsemppiä huomiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjelmaton viikonloppu - mitä se on?! :D

      Hmm, tarkoitin tuota http://barkleymovie.com/ , lienee sama jonka katsoit?

      Poista
    2. No sanoppa muuta!!! Oli melkein tylsää :D No kävin mä yhden 15km lenkin heittämässä, mutta siinä oli mun aktiviteetit.
      Itseasiassa mä näköjään sotkin - eli olenkin kattonut Barkleystä vaan jonkun pidemmä -videon. Täytyypä ottaa tuo dokkari listalle myös.
      Muuten tuo Finnsurf tuli sopivasti just lauantaina uusintana ja näin nyt senkin. Aika vaikuttavaa ja siistiä kattoa, millä intohimolla tyypit suhtautuu lajiin. Oli kyllä näkemisen arvoinen, joskin ehkä hieman hidastemponen mun makuun.

      Poista
  2. Tosi kiinnostavalta kuulostavia vinkkejä! Pekka Hyysalosta kertova dokumentti kokonaan ohi, mutta onneksi se löytyy vielä Areenasta. Pitää katsoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa on kyllä paljon mielenkiintoista katsottavaa mutta ikävästi osasta oli jo Yle Areenan katseluaika päättynyt niin en laittanut niitä :(

      Poista
  3. Mä taas tykkäsin kovasti Barkley Marathon -dokkarista, katsoin sen eilen. Hurja kisa, tosi mielenkiintoisia tyyppejä. Just äsken sain katsottia Fittest on Earthin, se oli ihan mielenkiintoinen sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääh, toivottavasti pääsen katsomaan noi mahdollisimman pian. Kiinnostaa kovasti!

      Poista