perjantai 15. huhtikuuta 2016

Boksihypyt, rimakauhusta kehitykseen!

Vauhdittomat tasajalkahypyt ovat erinomaista treeniä. Yksittäisinä tehdyt hypyt kehittävät räjähtäviä ominaisuuksia ja ponnistusvoimaa, pitkät sarjat lisäksi hapenottokykyä ja (an)aerobisia ominaisuuksia.

Monelle hypyt ovat kuitenkin mörkö. Matalankin korokkeen päälle hyppääminen tuntuu vaikealta tasajalkaa. Yleensä takana on pelko kaatumisesta tai korokkeeseen törmäämisestä ja kivusta.

Painonnostajilla on usein hurja pomppu, ovathan painonnostoliikkeet käytännössä hyppäämistä - tosin sen sijaan että itse hyppäisi korkealle tuodaankin ponnistusvoiman tuottamalla liike-energialla mahdollisimman raskas tanko mahdollisimman korkealle. Meidänkin treeneissä hyppyjä tehdään säännöllisesti ja vaikka en itse rimakauhua tai boksimörköä olekaan kokenut niin treenikavereilla ja valmennettavilla sitä joskus esiintyy. Viimeksi olen työstänyt asiaa oman poikani kanssa, hänelle hypyt ovat olleet harjoittelun vaikeimpia osuuksia ja juuri nimenomaan henkisen puolen vuoksi. Mielessä on onnistumisen sijaan lähinnä se mitä voisi tapahtua jos hyppy epäonnistuu.

Varmuutta eri harjoitteisiin saa vain tekemällä runsaasti toistoja. Epävarman pomppijan kannattaa aloittaa mahdollisimman matalalta. Jos ei ole matalaa koroketta jonka päälle hypätä voi laittaa lattialle vaikka levypainoja riittävän korkeaksi kasaksi ja lähteä hyppyyn sen päältä. Tällä ajatuksella lähdimme työstämään asiaa poikani kanssa:


Alussa tavoiteltu korkeus pidetään niin matalana että hyppääminen tuntuu hyvältä ja turvalliselta. Sentti kerrallaan lähdetään haastamaan itseä ja kehittämään pomppua. Hyppyihin voi tehdä ihan vastaavan ohjelman kuin mihin tahansa liikkeeseen. Sarjat - vaikka 70-75-80-85-90 - ovatkin korkeuksia eikä mitään kyykkypainoja.

Hyvä hyppytekniikka muistuttaa kyykkäämistä. Selkä pystyssä ja polvia joustamalla rauhallinen alaslasku, nopea suunnanmuutos ja räjähtävästi ylös kovalla ponnistuksella. Käsien heilautuksella rytmitetään hyppyä ja haetaan lisävoimaa ponnistukseen jotta koko kroppaa voidaan hyödyntää voimantuotossa ja ylöspäin suuntautuvassa liike-energiassa.



Yksi maailman parhaista painonnostajista, venäläinen Apti Aukhadov, näyttää tässä vähän mallia. Ei muuta kuin treenaamaan! 

4 kommenttia:

  1. Heh,heh... no on siinä pomppu kohdallaan. Hyvää reeniähän tuo on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun tuon pompun saisi yhdistettyä kestävyysjuoksijan askellukseen niin johan menisi ylämäet lennokkaasti!

      Poista
    2. Sanoppa muuta. Itse nostin ns. itseni ulos salilta. Reeni oli aikanaan tosi kovaa ja sain siitä tarpeeksi. Nyt kuitenkin on alkanut tuntua, että pitäis koittaa ottaa enempi voimatasoja parantavaa/palauttavaa ohjelmaan. Jos ei aivan salilla niin mäkiharjoituksina, hyppyinä yms.

      Poista
    3. Varmasti kannattaa, itse ainakin olen kokenut että se ehkäisee telakoita. Vahva lihas on sitkeä lihas myös rasituksessa.

      Poista