torstai 21. huhtikuuta 2016

Maratonille valmistavat kilometrit nyt ja ennen.

Mulla on ollut sellainen fiilis että olen juossut nyt todella vähän verrattuna aiempiin maratoneihini. Siispä kaivoin vanhat muistiinpanot esille ja kävin läpi miten paljon tai vähän oikeasti olen juossut ennen edellisiä maratoneja ja mitä siitä voi päätellä tällä kerralla.

1. maraton
15.9.2012
5:14

85 juoksukilometriä viimeisen kuukauden aikana ennen maratonia
483 juoksukilometriä viimeisen viiden kuukauden aikana ennen maratonia

Juoksin tosi vähäisiä määriä ennen debyyttiäni. Tuo on ihan ok määrä puolikkaalle mutta maratonille tarvitaan jo paljon enemmän pohjaa. Noin vähäinen harjoittelu riittäisi jos olisi vahva kunto ja kestävyys jo ennestään mutta mullahan ei toki ollut. Se näkyi lopputuloksessa: 26 kilometriä juoksua ja 16 kilometriä kävelyä.

2. maraton
2.11.2013
4:28

123 juoksukilometriä viimeisen kuukauden aikana ennen maratonia
527 juoksukilometriä viimeisen viiden kuukauden aikana ennen maratonia

Selvästi parempi lähtökohta kuin debyytissä ja se näkyi heti myös tuloksessa. Vaikka reitti on yksi kaupunki- ja asvalttimaratonien raskaimmista Suomessa (400 nousumetriä) niin pudotin debyytin loppuajasta yli 45 minuuttia pois.

3. maraton
4.10.2014
4:14

124 juoksukilometriä viimeisen kuukauden aikana ennen maratonia
689 juoksukilometriä viimeisen viiden kuukauden aikana ennen maratonia

Ylivoimaisesti paras harjoittelukauteni ennen maratonia ja ylivoimaisesti paras tulokseni tähän mennessä. 

4. maraton
13.2.2016
4:36

80 juoksukilometriä viimeisen kuukauden aikana ennen maratonia
494 juoksukilometriä viimeisen viiden kuukauden aikana ennen maratonia

Edellisellä maratonilla kaksi kuukautta sitten taustalla oli todella vähäinen määrä harjoittelua. Edeltäneen viiden kuukauden jaksossa kilometrejä nostaa se kaukaisin kuukausi eli syyskuu jolloin juoksin seitsemän puolimaratonia seitsemässä päivässä.

5. maraton
24.4.2016
?:??

86 juoksukilometriä viimeisen kuukauden aikana ennen maratonia
331 juoksukilometriä viimeisen viiden kuukauden aikana ennen maratonia

Tottahan se mun fiilikseni siis on. Lähden sunnuntaina taittamaan matkaa todella heikoista lähtökohdista. En ole asettanut mitään tavoitetta ja turhahan se tällä kunnolla onkaan. Kunhan nyt vain pääsee maaliin ja nauttii hienosta seikkailusta kavereiden kanssa. Laskiskelin että loppuaika voisi olla luokkaa 4:38.

Näitä numeroita pyörittelemällä voi tehdä aika selviä johtopäätöksiä määräharjoittelun riittävyydestä. Ennätyskisani harjoituslukemista voisi päätellä että mun pitää juosta noin 150 kilometriä maratonia edeltävän kuukauden aikana ja 700-800 kilometriä edeltävän viiden kuukauden aikana jotta olisin alle neljän tunnin kunnossa. Tämä toki pätee vain omaan tilanteeseeni jossa 95 prosenttia harjoituksista on hidasta pk-harjoittelua. Jos ja kun otan vauhtitreeniä enemmän niin uskon että kolmosella alkava loppuaika on mahdollista hieman vähäisemmilläkin kilometreillä.

Harjoitukset on nyt tehty, eilen illalla tein vielä painonnostoharjoituksen ja join samalla ekan pullollisen maltoa. Tänään ja huomenna vielä litra maltohunajavettä ja runsaammin safkaa ja herkkuja. Lauantaina paluu normaaliin ruokavalioon. Sunnuntaina?


6 kommenttia:

 1. Tsemppiä ja kveyitä jalkoja! Eiköhän se hienosti taitu ;) Katsotaan josko innostuis radan varteen katsomaan... !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sulla ei oo mitään tekemistä sunnuntaina niin tervetuloa Puksuun nauttimaan huippuluokan urheiluviihteestä! :D

   Poista
 2. Hurjasti tsemppiä! Mielenkiinnolla oottelen, miten toinen mara sujuu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se onkin mulle tässä se isoin juttu, onnistua pääsemään maaliin toisen kerran kahden kuukauden aikana. Kiitos tsempeistä Satu!

   Poista
 3. Haa, kiva nähdä näitä kilometriynnäilyjä! Tsemppiä maralle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on kiva pyöritellä mutta se on sitten ihan eri asia että miten ne näkyy käytännössä tuloksissa.. siitä kohta lisää!

   Poista