perjantai 8. huhtikuuta 2016

Unelma Riosta: Painonnoston EM-kisat alkavat sunnuntaina.

Tämä vuosi on olympiavuosi ja hyvin monen lajin urheilijat elävät juuri kovien paineiden ja jännityksen alla. Erityisesti nyt huhtikuussa paikkoja Rion olympialaisiin jaetaan erilaisissa kilpailuissa ja karsintaturnauksissa purjehduksesta painiin ja miekkailusta painonnostoon. Itseäni kiinnostaa erityisesti painonnoston tilanne jossa kisalippuja jaetaan eurooppalaisten maiden kesken toden teolla ensi viikon aikana.

Norjan Fjordessa käydään painonnoston EM-kisat jotka alkavat sunnuntaina 10. huhtikuuta ja päättyvät 16. huhtikuuta. Juuri näistä kisoista ne maat jotka eivät ole menestyneet MM-kisoissa - esimerkiksi Suomi - havittelevat maakohtaisia osallistumisoikeuksia Rioon. Tästä syystä Norjassa on ennätysmäärä nostajia, yli 400, ja myös Suomesta lähetetään matkaan täysi joukkue eli 8 mies- ja 7 naisnostajaa.

Painonnoston olympiapaikkojen jako on melko monimutkainen kuvio mutta yksinkertaistettuna voisi todeta että isot maat kuten Venäjä ovat jo varmistaneet täyden joukkueen Rioon ja heiltä onkin tulossa totuttua heikompi joukkue näihin EM-kisoihin. Harvennusta on tapahtunut myös doping-pannojen vuoksi, Venäjän sekä muiden Itä-Euroopan maiden nostajia kärähti runsaasti Houstonin MM-kisoissa viime syksynä.

Jotta Suomi onnistuisi saamaan EM-kisoista Rion maapaikan niin joukkueen pitäisi saada mahdollisimman monta nostajaa hyville sijoituksille, nostetuilla kiloilla ei ole merkitystä vaan nimenomaan sijoitukset ratkaisevat. Naisnostajien olympiapaikkaa on pidetty todennäköisempänä mutta venymisellä ja rehellisesti sanottuna myös muiden maiden epäonnistumisilla miestenkin puolella tuo himoittu maapaikka on täysin mahdollinen.

Suomen joukkueessa nostavat:

48 kg: Sini Kukkonen, Parkanon Puntti
53 kg: Pauliina Utoslahti, Tampereen Pyrintö
58 kg: Jenni Puputti, Tampereen Pyrintö
63 kg: Anna Everi, Puntti-Karhut (Pori)
63 kg: Anni Vuohijoki, Rovaniemen Reipas
75 kg: Meri Ilmarinen, Lohja-Lifting
+75 kg: Marianne Saarhelo, Herakles (Helsinki)

77 kg: Jesse Nykänen, Lahden Atomi
77 kg: Jere Johansson, Tampereen Pyrintö
85 kg: Sami Raappana, Rovaniemen Reipas
85 kg: Milko Tokola, Rovaniemen Reipas
94 kg: Eero Retulainen, Turun Atleettiklubi
94 kg: Miika Antti-Roiko, Kalajoen Junkkarit
105 kg: Jani Heikkinen, Kalajoen Junkkarit
+105 kg: Teemu Roininen, Lempäälän Kisa

Suurin osa nostajistamme kilpailee painoluokkiensa B- ja C-ryhmissä mutta ennakkoilmoittautumisten perusteella Anna Everi olisi pääsemässä tälläkin kertaa mukaan A-ryhmään. B- ja C- ryhmät nostavat yleensä vähän huonompaan aikaan, esimerkiksi aamulla tai myöhään illalla kun taas A-ryhmät televisioidaan ja ne kilpaillaankin illalla parhaaseen katseluaikaan. Jos Anna nostaa A-ryhmässä niin tuo 63-kiloisten mittelö on nähtävissä keskiviikkona 13.4. suorana lähetyksenä Eurosportilla klo 17.30, myös kaikkien muiden sarjojen A-ryhmät näytetään kanavalla suorina lähetyksinä suomenkielisellä selostuksella.

Juttelin eilen Annan kanssa ja hän kertoi että valmistautuminen on sujunut SM-kisojen jälkeen täysin suunnitelmien mukaan ja Fjordesta voidaan odottaa ennätysrautoja. Pientä kisajännitystä on tietysti ilmassa kun lähestytään uran ehdottomia kohokohtia joihin on tähdätty vuosien ajan.
Kisojen seuraaminen onnistuu parhaiten siis katselemalla Eurosportia sekä seuraamalla netissä esimerkiksi Painonnostoliiton sivuja, All Things Gymin kisasaittia tai kisajärjestäjien virallista sivustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti