keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Totuttelua maratonin alustaan ja eväisiin.

Ensi viikon koitos, Helsinki Spring Marathon, on hyvin tyypillinen maraton. Reitti kulkee pyöräteillä ja asvaltilla käytännössä koko matkan ajan. Minä en ole mikään pyörätiejuoksija joten alusta on näissä tapahtumissa mulle hyvin outo juttu.

Se etten juokse asvaltilla kuin kerran tai pari vuodessa ei ole mielestäni näkynyt koskaan millään tavalla kisassa. Toki maratonin jälkeen polvet on aina pari päivää kankean kipuilevat mutta en tiedä miten paljon se johtuu alustan tarjoamasta kovasta iskutuksesta ja miten paljon siitä että juostu matka nyt vain sattuu olemaan reilusti pidempi kuin yleensä lenkeillä.

Eilisellä lenkillä siirryin hetken mielijohteesta juoksemaan myös asvalttia. Juoksin ensin kolme kilometriä normaaleja lenkkimaastojani eli hiekkapohjaisia ulkoiluteitä pitkin metsän halki ja sen jälkeen 6.5 kilometriä autotien pientareella. Lopuksi vielä takaisin tuo kolmisen kilometriä hiekkatietä. Ei tuntunut jaloissa mitenkään omituiselta mutta kyllähän asvaltti on nopeampi ja kimmoisampi alusta kuin luonnollinen ja elävä maapohja. Siitä huolimatta juoksen jatkossakin mieluiten vaikka heinikossa tai kuivuneissa joen uomissa kuin elottomalla mustalla pinnalla. Olkoon se jatkossakin tapahtumiin ja satunnaisiin hairahduksiin ja äkillisiin mielenliikkeisiin liittyvä juttu.

Kuukauden 12 ekan päivän aikana kasassa on 49 kilometriä juoksua. Alkaa tuntua siltä kuin olisin jo oma itseni, juoksu on rentoa ja helppoa. Juoksu on sellainen nautinto kuin sen pitääkin olla.

Olen testannut viime päivien lenkeillä maraton-eväitä. Ostin ison määrän Cocovin patukoita huokealla parinkymmenen sentin hinnalla joten mietin jos niitä voisi käyttää juostessa.


Supersnack-patukoissa on pelkästään cashew-pähkinää, taatelia ja marjaa. Helppo syödä ja käsitellä juoksun aikana. Ensitestauksen perusteella mainio lisä energiansaantiin kisan aikana. Otan mukaan neljä patukkaa ja neljä geeliä joten jokaisella 10.5 kilometrin kierroksella voi mussuttaa yhden molempia.

Kuvassa näkyy myös mun tämän hetkisen suosikkiaamupalani runko. Iso lusikallinen hunajaa ja viipaloitu banaani humahtaa rahkapurkin joukkoon ja avokado muussaantuu leipien päälle. Sopiva setti hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Tämän jälkeen kulkee juoksu sekä puntti!

Tänään on kaikki mahdolliset varpaiden ja sormien peukut pystyssä Norjassa painonnoston EM-kisoissa nostaville Annalle ja Annille. Kisa näkyy suorana klo 17.30 Eurosportilla. Kisat ovat lähteneet suomalaisilta hyvin käyntiin ja Rion unelma on lähellä toteutua, toivottavasti tämän illan jälkeen se on viimeistä sinettiä vaille totta. Tsemppiä mimmit!

6 kommenttia:

 1. Hyvä, että sulla kulkee! Odotan jo innolla maratonrapsaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti siitä on jotain kirjoitettavaa... no eiköhän :)

   Poista
 2. Olen miettinyt myös raakapatukoita, maistoin pienen palan retkeilytapahtumassa ja oli hyvää. En taida uskaltaa ottaa maratonille niitä (vielä) mutta ehkä voisi kokeilla pitkiksellä ja miksei myös palautusvälipalana juoksutapahtumien jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on hyvä fiilis noista raakapatukoista, tosin vasta aika näyttää miten vatsa niitä sietää sitten 4+ tunnin matkalla. Aiemmin oon syönyt maratoneilla proteiinipatukoita mutta niiden tuotesisältö on usein melko monimutkainen ja täynnä kaikenlaista joka voisi hyvinkin pistää pötsin sekaisin. Ei onneksi vielä ole niin käynyt vaan maratoneilla se puoli on sujunut hyvin. Toivottavasti myös jatkossa! :)

   Poista
 3. Mistä noin edullisia patukoita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porin Pick n Paysta, itse asiassa nää on vähän kalliimpia kuin muistin. 50 centtiä/kpl. Hain just 12 patukkaa.

   Poista