perjantai 10. huhtikuuta 2015

Painonnoston EM-kisat, ultrajuoksun EM/MM-kisat ja paljon muutakin starttaa viikonloppuna.

Yksi painonnostovuoden kohokohdista, Euroopan mestaruuskilpailut, alkavat huomenna 11.4. Georgian Tbilisissä. Kisat kestävät viikon, viimeiset ja raskaimmat painoluokat nostetaan lauantaina 18.4. Kahdeksaan kisapäivään mahtuu 15 painoluokkaa, kahdeksan miehillä ja seitsemän naisilla.


Kilpailuihin osallistuvat nostajat on jaettu alle 105 kiloisia miehiä lukuunottamatta A- ja B-ryhmiin. Tuossa toiseksi vantterimpien miesten sarjassa ryhmiä on peräti kolme. Käytännössä jako tapahtuu nostajien tason mukaan, pari päivää ennen kisojen alkua pitää järjestäjille ilmoittaa yhteistulos jolla sarjaansa ilmoittautuu. Ilmoitetun yhteistuloksen ei tarvitse olla mikään ennätys tai muu todellinen tulos mutta sen pitää olla sillä tavalla realistinen että tempauksen ja työnnön aloituspainot ovat lähellä sitä. Sarjasta riippuen 7-10 korkeimman yhteistuloksen ilmoittanutta nostajaa kilpailee A-ryhmässä ja loput sitten B-ryhmässä.

A-ryhmien tarunhohtoisuus perustuu siihen että ne televisioidaan parhaaseen katseluaikaan suorina lähetyksinä ympäri maailmaa, B- ja C-ryhmät nostavat aamulla ja päivällä pienemmän mediahuomion saattelemina.

Suomesta kisoihin lähtee 7 nais- ja 5 miesnostajaa. Lieneekö ensimmäinen kerta kun aikuisten arvokisoissa suomalaisten joukkueessa miehiä on vähemmistö? Suomalaisista yksitoista kilpailee oman painoluokkansa B-ryhmässä, 63-kiloisissa nostava Anna Everi on ainoa A-ryhmän nostaja. Kahdeksan nostajan sarja kilpaillaan keskiviikkona 15. huhtikuuta klo 19 ja Eurosport näyttää sen tuttuun tapaan suorana lähetyksenä suomenkielisellä selostuksella. Kanava näyttää myös kaikkien muidenkin sarjojen A-ryhmät.

Yllätys yllätys, ultrajuoksun 24 tunnin yhdistetyt EM- ja MM-kisat käydään myös tänä viikonloppuna. Lajeilla on selvästi joku symbioosi muuallakin kuin tässä blogissa ja mun mielessäni sillä myös helmikuussa lajien isot kotimaiset tapahtumat, painonnoston SM-kisat ja Endurance 24 järjestettiin tismalleen samaan aikaan.


Tänä vuonna kisat käydään Italian Torinossa 2000 metrin reitillä joka kiertää Stadio Primo Nebioloa ja sen ympäristöä. Kisassa on peräti 328 osallistujaa joista tosin hieman yli puolet osallistuu avoimeen sarjaan eivätkä ole varsinaisia arvokisaedustajia. Suomen joukkue on timantin kova, yhdeksän miestä ja seitsemän naista ovat kotimaisen ultrajuoksun ehdottomia kärkinimiä. Ultrajuoksu.fi-sivustolle oli tehty mainiot esittelyt joukkueesta: http://ultrajuoksu.fi/suomen-24-h-emmm-joukkueen-esittely/

Mukana on mm. Matkalla Spartaan-blogia kirjoittava Marko Forsell sekä vielä keskiviikkona viimeisiä ennakkokuulumisia omaan blogiinsa kirjoittanut Jari Tomppo. Hauska sattuma muuten että aloitin juuri pari päivää sitten lukemaan Tero Hyppölän omaelämäkerrallista kirjaa, hän on myös joukkueessa.

Tuonne ultrajuoksu.fi-sivustolle oli muuten kerätty myös aiempien vuosien parhaita tuloksia. Ei voi kuin ihmetellä miten esimerkiksi tuo Mortonin 277 kilometriä on mahdollinen!

Liveseuranta on olemassa, toimivuus jää nähtäväksi. Olisipa hienoa nähdä suomalaisilta miehltä yli 240 ja naisilta yli 200 kilsan tuloksia.

Eikä tässä vielä kaikki! Suomessa kisaillaan mastersien painonnoston SM-kisat joissa haetaan asetelmia syksyn MM-kilpailuihin, molemmathan käydään Rovaniemellä. Sunnuntaina puolestaan alkaa erittäin mielenkiintoinen Veikkausliigakausi jossa nähdään mm. HIFK:n ja HJK:n väliset liigaottelut yli 40 vuoden tauon jälkeen. Isoja, perinteisiä jalkapallokaupunkeja on muutenkin palannut takaisin parrasvaloihin kun myös Tampere ja Kotka ovat pienen hiljaiselon jälkeen mukana. Suomifutista voi seurata vaikkapa Ylen uuden konseptin avulla, sunnuntaina näytetään nimittäin TV2:lla yksi ottelu suorana ja sen lisäksi kierretään jatkuvasti niillä paikkakunnilla joissa tapahtuu.


Ihan kuin tässä ei olisi tarpeeksi niin yksi perinteikkäimmistä ja mielestäni myös hienoimmista pyöräilykilpailuista, Paris-Roubaix ajetaan sunnuntaina. Armoton, lohduton, päätähuimaava l'enfer du Nord - Pohjoisen helvetti - järjestetään jo peräti 113. kerran. Reitin pituus on 253 kilometriä ja sen aikana ajetaan 27 sektoria. Sektorit tarkoittavat tyrmistyttäviä mukulakiviosuuksia joissa niin miehet kuin pyörätkin hajoavat murusiksi. Nämä mukulakivet eivät ole mitään kullattuja kivetyksiä vaan järkyttäviä, jopa satoja vuosia vanhoja kärrypolkuja jotka erityisesti sadesäällä muuttuvat vaaralliseksi mutavelliksi. Mukulakivipätkien yhteenlaskettu pituus on lähes 53 kilometriä. Paris-Roubaix on kuin häivähdys maantiepyöräilyn menneisyydestä. Eurosport näyttää tämänkin mielipuolisen herkun yli neljätuntisena suorana lähetyksenä sunnuntaina 12. huhtikuuta.

Kolminkertainen ále-huuto kaikille urheilijoille, niin painonnostajille, ultrajuoksijoille, pyöräilijöille kuin sulle ja mullekin. Hyvää urheiluntäyteistä viikonloppua!

4 kommenttia:

 1. Juoksukouluvalmentaja Anni juoksee Torinossa, niin tulee kyllä jännitettyä :) Heh! Kiva kun teit taas tän koosteen, ihan huippuu! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisa meni vaihtelevasti suomalaisilta, mm. Tomppo, Honkala ja Forsell joutuivat keskeyttämään vaivojen takia. Sen sijaan Hyppölä juoksi hurjat 243.7 km!

   Annilta tosi komea kisa, yli 200 kilometriä ja paras suomalaisnainen. Hän käänsi ennakkoasetelman komeasti päälaelleen, etukäteen hänet oli arvioitu heikoimmaksi naisjuoksijaksi Suomen joukkueessa eikä oltu ilmoitettu joukkuekisaan mukaan mutta niin vain olikin paras! Ihan huikean hieno juttu.

   Poista
  2. Kertonee jotain lajin kovuudesta... Huhhuh!!

   Mutta Annilta aivan älytön veto, siis käsittämätön!! Eipä taida kovin usein suomalaisnainen juosta 24-h kisassa yli 200km... ;) Vai mitä sanoo tietopankki Mika? :D

   Seurasin myös Madeiran vuorijuoksukisaa, jossa Janne Hietala ja Nina Heiskanen vetivät pirun kovaa ja hyvin!! Nina oli naisten sarja 7. (jos muistan oikein!) :)

   Poista
  3. Tietopankki ei ole ihan varma mutta väittäisin että Anni oli seitsemäs yli 200km vuorokaudessa juossut suomalaisnainen. Ei niitä montaa kyllä ole, 170-190km tuloksia nähdäänkin jo aika paljon. Jäätävän kova suoritus Annilta ja kylmiä väreitä meni kun kuuli raporttia paikanpäältä.

   Ai niin Madeiran kisakin oli samaan aikaan, se oli mennyt vähän ohi. En kai minäkään nyt ihan kaikkea oikeasti ehdi seuraamaan! :D

   Poista