torstai 9. huhtikuuta 2015

Kevätsää, lippispää ja polvi sanoo bää.

Tää on ollut harvinaisuuksien viikko näissä blogin kirjoitusaiheissa, hyvässä ja pahassa. Mulla ei ole juuri koskaan ongelmia juostessa jalkojen kanssa, en käy juuri koskaan vaa'alla enkä myöskään panosta treenitekstiileihin tai muuhun välineurheiluun. Nyt irtoaa tarinaa noista kaikista.

Mulla oli aiemmin lämpimissä keleissä juoksulenkeillä päässä joku marketista vitosella ostettu peruslippis jota ei todellakaan ollut tarkoitettu liikunnan harrastamiseen. Kova kulutus ja mm. pesukone raastoivat sitä hitaasti ja varmasti ja jossain vaiheessa lakin sisäpuolella ollut verkko kului puhki. Nuukana kaverina jatkoin sen käyttämistä syyskauden loppuun kunnes tuli aika vaihtaa pipoon. Sen jälkeen se lensi roskikseen ja päätin että keväällä hankin kunnon juoksulippiksen, rikkirispaantuneen lakin sisäverkon pureutuminen päänahan läpi ei välttämättä ole pysyvä ratkaisu.

Maaliskuussa oli jo yksi aika lämmin jakso jolloin kävin tsekkaamassa urheilukauppojen valikoimaa. Aikainen kevät oli tullut puskista ainakin Budget Sportille ja Stadiumille joiden valikoima oli käytännössä olematon. En muista olenko koskaan ostanut Top-Sportista mitään mutta tällä kertaa se oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Olin jo aiemmin miettinyt että Under Armourin lätsä voisi olla hyvä valinta ja siellähän niitä oli.


Päädyin perusmalliin, mustaan Blitzingiin. Hinta 30 euroa. Lippiksiä olisi ollut kahta mallia, tätä ja Shadow Runia. Blitzingistä taisi olla hyllyssä mustan lisäksi punaista ja valkoista versiota, Shadow Runista ainakin jotain räikeää neonkeltaista ja taisi olla valkoistakin.

Tämä lippis on tarkemmin ottaen Men’s UA Blitzing II Stretch Fit Cap, eli kakkosversio vanhasta Blitzingistä. UA:n sivut kertovat sen ominaisuuksista seuraavaa:

 • Structured build maintains shape with a slightly higher crown
 • Stretch construction provides a comfortable fit
 • Built-in HeatGear® sweatband wicks away sweat to keep you cool & dry
 • Polyester/Elastane

Musta väri ei ole paras mahdollinen, aurinko tarttuu paahtavasti kesällä. Juoksen tosin lähes aina metsässä jossa puusto varjostaa eikä suoraa paistetta osu kupoliin kuin hetkittäin.  En kokenut valkoista omaksi värikseni enkä myöskään noita räikeämpiä värejä.

Shadow Run olisi kyllä passeli juoksulippis ja jos eteen sattuu hyviä värejä niin ostan sen varmasti, se on tuota omaa lippistäni selvästi ohuempi ja kevyempi. Ei vain innosta juuri mikään noista UA:n sivuilta löytyvistä väreistä joka lienee koko valikoima. Shadow Cap on sen sijaan paremman näköinen  ja tuossa mallissa on myös 30-kertoiminen UV-suoja, vaikuttaa täydelliseltä kesälakilta. Tästä on myös Tough Mudder-versio joka lienee joku polkujuoksumalli. Kova mudakko, kuulostaa hyvältä!

Ehdin käyttää lippistä kerran maaliskuussa ja sen jälkeen taas kylmeni. Tänään oli toinen käyttökerta. Tuntuu todella hyvältä päässä ja jos vain kestää pesua niin ehdottomasti hintansa arvoinen.


Yöpakkaset vaikuttaa kadonneen meidän leveysasteilta ja aurinko paistaa. Lauantain ennuste houkuttelee jo miettimään lippiksen lisäksi shortseihin siirtymistä.

Nyt vain näyttää siltä että mun juoksut hiipuu hiipumistaan. Sunnuntain ikävältä tuntuneen lenkin jälkeen lepäilin pari päivää ja eilen kävin painonnostotreeneissä. Tänään aamupäivällä piti juosta vähän pidempi siivu, 17 kilometriä. Polvi ei ollut oireillut millään tavalla pariin päivään mutta heti kun aloitin juoksun siinä tuntui pientä tuntemusta. Ekan kilometrin jälkeen se katosi mutta palasi noin kolme-neljän kilometrin kohdalla ja voimistui voimistumistaan. Juoksin pois metsästä, lenkkiä kertyi lopulta 6-7 kilometriä ja totesin että tämä oli tässä.

Puolimaratonhaasteeseen valmistava jakso on jo käytännössä menetetty. En voi pitää kiinni suunnitelmista tai miettiä tarkkoja juoksumääriä. Pitää lähteä varovasti nollasta liikkeelle ja katsoa miten nopeasti polvi palaa ennalleen. Puolimaratonputkeen on kuitenkin vielä kolme ja puoli viikkoa aikaa joten tällä hetkellä uskon vahvasti että kaikki on vielä mahdollista. Epävarmuus vain on valtava ja itseluottamus omaa kuntoa tai kropan kestävyyttä kohtaan on harvinaisen heikko.

2 kommenttia:

 1. No voih. Kyllä se valitettavasti taitaa mennä niin, ettei vaivoilta välty täysin kukaan, joka enemmän juoksee. Toisilla niitä vaivoja vaan on enemmän, toisilla vähemmän. Toivottavasti polvi tokenee pian!

  Ja Top-Sport on hyvä kauppa! Monesti on sieltä tullut tehtyä hyviä löytöjä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, ongelmaahan ei olisi jos nyt olisi menossa ihan perusjakso mutta tuo lähestyvä haaste vetää tilanteen vähän tiukille.

   Eri urheiluvälineketjuilla on sopivasti eri brändejä ja tuotteita, tuntuisi että aina jos jostain ei löydy jotain niin toinen sitten pelastaa. Sekin on hyvä että nykyään netin kautta näkee liikkeiden varastotilanteen ja voi helposti tilata toisesta kaupasta oman kokoisen tuotteen lähimyymälään.

   Poista