torstai 5. kesäkuuta 2014

Kehonkoostumusmittaus juoksujen jälkeen.

Joku saattaa vielä muistaa että kävin kuukausi sitten kehonkoostumusmittauksessa ennen juoksuhaasteeni alkua. Nyt on kilometrit juostu ja tottakai kävin mittauksessa uudelleen.

Mun mielestä olisi ollut haaskausta jättää tilaisuus käyttämättä, tämä oli niin herkullinen mahdollisuus tehdä käytännön liikuntatutkimusta. Miten iso määrä juoksua ja aerobista liikuntaa päivästä toiseen vaikuttaa rasvakudokseen? Entä lihaksiin?

No tässä on kolmen viikon rehkimisen vaikutus kroppaani:

Vasemmalla mittaustulokset ennen juoksuhaastetta, oikealla sen jälkeen

Mulle olisi ollut ihan sama miten tässä käy mutta pakko sanoa että olen hämmentyneen yllättynyt. Samoin oli testin tekijä, pitkään liikunnan ja huippu-urheilijoiden kanssa toiminut kaveri. Kolmessa viikossa rasvaa oli kadonnut lähes kaksi kiloa, lihasta ei grammaakaan!

Pitää huomioida että tämä tulos tuli siis kolmessa viikossa suurella määrällä matalatehoista juoksua ja ruokavalioon kuului päivittäin niin voita, karkkia, sipsiä, pullaa kuin muutakin mättöä. Ei mitään älyttömiä määriä mutta kuitenkin niin että energiaa oli koko ajan reilusti. En siis todellakaan ollut millään rasvanpolttoon tähtäävällä ruokavaliolla!

Yhden ihmisen perusteella ei kannata ikinä tehdä mitään suuria johtopäätöksiä ja erilaiset isoilla ryhmillä tehdyt tutkimuksetkin antavat usein ristiriitaisia tuloksia. Tämän perusteella uskallan kuitenkin jatkaa samalla linjalla kuin blogini alusta asti ja murtaa myyttejä. Juoksuharjoittelu, erityisesti pitkäkestoinen kestävyysjuoksu, ei tuhoa lihaksia. Hitaat pitkät lenkit eivät vaikuta lihaksiin kuluttavasti kunhan energiaa on kropassa riittävästi ja rasvaa on mahdollista käyttää polttoaineena. Söin jokaisella lenkillä myös proteiinipatukoita mikä varmasti paitsi edesauttoi palautumista ja ehkäisi vammoja niin myös esti lihaskadon.

Toisaalta usein sanotaan että ruokavalio laihduttaa, ei liikunta. Toki niin, mutta jos liikkuu PALJON, tässä tapauksessa juoksua tuli 12-14 tuntia viikossa, niin voi syödä melkein mitä tahansa ja pysyä hyvässä kondiksessa.

Testin muiden lukemien perusteella se pari kiloa rasvaa on lähtenyt lähinnä lantiolta ja vyötäröltä ja voin helposti uskoa sen. Se rasva mitä kropastani löytyy on hyvin tarkasti keskittynyt just tohon klassiseen kohtaan, yläkropassa tai jaloissa ei montaa grammaa laardia varmasti ole.

Olen ollut aika spektinen näiden kehonkoostumismittausten luotettavuuteen mutta koska arvot vaikuttivat todella tarkoilta, rasvaa lukuunottamatta lähes identtisiltä kuukauden takaiseen niin eihän ne mitenkään sattumalla arvottuja lukuja voi olla.

Eilen palasin punttien pariin. Kokemus oli todella karu. Katsotaan koska ehdin kirjoittamaan tuosta tarkemmin!

6 kommenttia:

 1. Oho oho! Nyt äkkiä kehität jonkun Mikan Kesäkondis -paketin, joka kestää kolme viikkoa ja sisältää liikunta- ja ruokavalio-ohjeet ja maksaa 89 euroa. "Polta rasvaa, älä lihasta!" Suosi olisi taattu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta rävähtää telkkareihin Mika ja kolmen viikon superkondis. Osallistujilla naama vähän revähtää kun alkupunnituksen jälkeen lyödään käteen ohjelma jossa lukee "syö mitä vain, juokse 3 tuntia päivässä"!

   Poista
 2. Jos täällä oli tykkää-nappula, niin Rahkamuijan kommentille olisin sitä klikannu. :D
  Uskomaton tulos kyllä Mika! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli vähän kuin kiva kirsikka kakun päälle kun juoksuhaaste onnistui muuten noin hyvin :) Nyt vaan pumppaamaan järkyttävän isot lihakset niin rasvaton paino nousee!

   Poista
 3. Huikeet mittaustulokset! Semmotteen sivuhuomion sanoisin, että määhän kävin kanssa viimevuoden ultrailuhommien jälkeen kehonkoostumusmittauksessa, ja silloin oli lihaksia mittarin mukaan rajusti. Tulkinta ainaskin näin jälkikäteen muutaman inbody-mittauksen jälkeen on kuitenkin se, että jaloissa oli hitokseen paljon kiloittain nestettä enemmän kuin vähempijuoksuisella kaudella... mutta niin tai näin, varmastikaan lihakset eivät ole vähentyneet - mutta jos mittausmetodi oli inbody-tyyppinen niin silloin luulen että osa on nimenomaan tuota nestehommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen ihan samaa, vaikka pidinkin varsinaisen juoksuhaasteen jälkeen pari päivää väliä ennen uutta mittausta niin silti lihakset oli vielä varmasti jonkin verran pumpissa / täynnä nestettä.

   Tällä ja viime viikolla olen ottanut jonkin verran punttia ja tuntuisi että voimatasotkin on aikalailla pysyneet samoina, lihastuntuma on toki kadonnut ja tuntuu aluksi hieman raskaalta tehdä vanhoja tuttuja liikkeitä ja sarjoja.

   Poista