tiistai 6. toukokuuta 2014

Giro-juoksuhaaste: Valmistautumista ja suunnittelua.

Kolme vuorokautta Giro-juoksuhaasteeseen.

Henkinen valmistautuminen tulevaan haasteeseen alkoi oikeastaan jo yli vuosi sitten kun tajusin että tätä haluan oikeasti yrittää. Juoksulenkeillä on tullut paljon mietittyä mitä pitää tehdä etukäteen ja miten pitää toimia itse haasteen aikana. Viimeisen kuukauden aikana kun olen juossut paljon pitkiä lenkkejä ajatukset ja itse tavoite on alkanut kunnolla konkretisoitua ja yksityiskohdat ovat loksahdelleet kohdalleen.

Koko ajan on ollut selvää että yksi ratkaiseva asia tulee olemaan riittävä ravinnonsaanti. Parin tunnin lenkki kuluttaa noin tuhat kaloria ja kun lenkkejä on joka päivä, edellisen päivän lenkistä palautuminen ja energiavajeen täyttäminen jatkuu aina seuraavan päivän puolelle jolloin onkin jo taas edessä uusi lenkki. Päivässä pitää saada sisään vähintään 3000 kaloria, mielellään jopa enemmän. Ihan pelkällä terveysruualla tuo ei onnistu, pitää siis täyttää vajetta ehkä vähän herkuillakin :) Mulla tuppaa olemaan usein liian pitkät ateriavälit ja syöminen painottuu iltaan, haasteen aikana olisi tärkeää saada tasaisesti polttoainetta koneeseen että energiaa riittää koko ajan.

Syön hiilarien lisäksi reilusti myös proteiinia, lähes päivittäin lenkkienkin aikana. Käytössä on proteiinipatukoita ja palautumisjuomaa jota juon siis jo juoksun aikana, en vasta lenkin jälkeen. Tavoitteena on saada palautuminen käyntiin mahdollisimman nopeasti ja osittain palautua jo kun etappi on vielä kesken. Vauhtihan on hyvin maltillista ja syke matala, rasitus syntyy siitä etapit ovat kohtuullisen pitkiä ja niitä on päivittäin, ei siitä että itse tekeminen olisi raskasta. Heti lenkin jälkeen pyrin syömään reilusti sopivassa suhteessa proteiinia ja hiilaria. Proteiinin nauttiminen jo lenkin aikana saattaa vähentää lihasvaurioita, omien kokemuksieni perusteella uskon tähän ja oma vatsani myös kestää proteiinin lenkkieväänä.

Lepo tulee olemaan myös ratkaisevan tärkeää. Pitää malttaa mennä joka ilta nukkumaan ajoissa, lyhyillä ja katkonaisilla unilla ei yksinkertaisesti jaksa paria päivää pidempään.

Venyttelyä ja lihashuoltoa jatkan kuten tähänkin asti mutta pyrin olemaan niin huolellinen kuin mahdollista. Välillä joku jalkojen lihas jää pienemmälle huomiolle, nyt tällaiseen ylimalkaisuuteen ei ole kyllä varaa.

Mulla on ollut pitkään ongelmana jalkojen sisäsyrjät jotka hiertyvät verille ja rakoille. Sain teiltä lukijoilta paljon vinkkejä ja hyviä neuvoja joiden perusteella tilasin kalliit erikoisjuoksusukat. Ne ovat olleet erinomaiset eikä mitään hiertymiä ole enää esiintynyt. Yksi sukkapari ei millään riitä kun juoksee joka päivä joten tilasin viime viikolla toiset. Nyt kelpaa pistellä tossua toisen eteen ilman että tarvitsee teippailla jalkoja tai kärsiä turhasta kivusta.

Pyrin olemaan mahdollisimman pitkään käyttämättä mitään lääkkeitä, toivon että tulehduskipugeeleihin tai särkylääkkeisiin tarvitsisi turvautua aikaisintaan haasteen viimeisellä viikolla, mielellään ei edes silloin. Tiikeribalsamia tulee varmaankin hierottua kipeiltä tuntuviin kohtiin heti kun joku paikka vähänkin aristaa. Plaseboa tai ei, tärkeintä on pitää jalat liikkeessä.

Yhteen asiaan en ole vielä keksinyt ratkaisua. 24 päivän aikana juoksuttomia lepopäiviä tulee kolme, mutta miten ihmeessä ne kannattaisi käyttää? Jos ei tee yhtään mitään niin voi olla melkoisen kankeaa ja kivuliasta lähteä taas uuden kuuden päivän juoksuputken kimppuun. Toisaalta energiaa pitäisi säästellä eikä mitään kovin aktiivista liikuntaa voi harjoittaa. Jotain kevyttä arkiliikuntaa, kävelyä ja pyöräilyä vaikka?

Mitä parempi maantiepyöräilijä on niin sitä enemmän hän muistuttaa raihnaista vanhusta. Edes kauppaan tai kävelylle ei voi lähteä, kaikki energia on käytettävä palautumiseen ja itse urheiluun. Kaikki mahdollinen aika tulee käyttää makuuasennossa jossa kuluu vähemmän energiaa kuin istumisessa tai herran jestas  - seisomisessa! Jotkut pyöräilylegendat ovat jopa vaatineet avustajia kantamaan heitä rappusissa jos hotellissa ei ole ollut hissiä käytössä! :-)

Itse tietysti käyn normaalisti töissä ja puuhailen perheen kanssa läpi haasteen. En uskalla edes ajatella miten raastavaa olisi jos jokaisen päivän etappi olisi ihan oikeaa kilpajuoksua aikaa ja muita vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti