keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Giro-juoksuhaaste etappi etapilta.

Kaksi vuorokautta Giro-juoksuhaasteen alkamiseen.

Pyöräilyn suurissa kilpailuissa on tapana antaa tähtiä eri etappien vaikeusasteelle. Yleensä vaikeus tulee etapin korkeuseroista mutta esimerkiksi klassisessa Paris - Roubaix kilpailussa ajetaan yhden pitkän päivän aikana 27 mukulakiviosuutta eli sektoria joista jokaiselle on annettu tähtiluokitus, yksi tähti tarkoittaa hyväkuntoista parin sadan metrin pituista kivitien pätkää ja viisi tähteä monen kilometrin surkeakuntoista nupukivistä kärrypolkua josta vain onnekas selviää ilman rikkoituneina renkaita.

Girossa kahden tähden etappi on lyhyt tasamaalla ajettava pätkä, kolme tähteä on pitkä tasamaaetappi, neljän tähden etapilla on jo vuoria ja nousumetrejä reippaasti ja viiden tähden etappi on maanpäällinen helvetti, seinänousua kilometri toisensa jälkeen. Italian ympäriajoa on sanottu maailman rankimmaksi kestävyysurheilukilpailuksi, paitsi että reilun kolmen viikon aikana ajetaan huimat 3500 kilometriä niin päivästä toiseen kiivetään samalla Euroopan rankimpia nousuja. Onneksi tässä minun juoksuhaasteessani vain kilometrit ratkaisevat, ei siis tarvitse mennä paikalliseen laskettelukeskukseen juoksemaan näitä lenkkejä ;)

Olen antanut kaikille juoksuetapeilleni tähdityksen matkan pituuden mukaan jotta on helppoa arvioida minkälaista rasitusta on luvassa. Suluissa on pyöräilijöiden ajama matka ja reitti, omat lenkkini sujuu tutuilla metsäpoluilla ja sorateillä ja olen Välimeren maisemissa korkeintaan ajatuksissani :)

pe 9.5. Etappi 1: 2 kilometriä (21.7 km Belfast - Belfast) *
la 10.5. Etappi 2: 22 kilometriä (219 km Belfast - Belfast) * * * *
su 11.5. Etappi 3: 19 kilometriä (187 km Armagh - Dublin) * * *

Haaste starttaa pitkällä viikonlopulla jonka jälkeen on ensimmäinen lepopäivä. Normaalisti Girossa on vain kaksi lepopäivää mutta tänä vuonna Italian ympäriajoa markkinoidaan brittiläiselle yleisölle starttaamalla kisa Belfastissa ja Dublinissa joten heti kolmen päivän jälkeen on ensimmäinen lepopäivä jotta ajajat ja tallien kalusto saadaan siirrettyä Italiaan Adrianmeren rannoille jonka upeissa maisemissa tiirstaina starttaa varsinainen Italian osuus.

Oma starttini on siis vaivaiset 2 kilometriä koska ajajilla on aluksi lyhyt puolimaratonin mittainen joukkueaika-ajo. En ole juossut lainkaan viime viikonlopun jälkeen joten se on mukava paluu lenkkipoluille ja erittäin pehmeä alku itse juoksuhaasteelle. Lauantain etappi onkin jo reilun mittainen, 22 kilometriä, ja sunnuntainakin pitää juosta lähes kaksikymppiä.

ma 12.5. Lepopäivä
ti 13.5. Etappi 4: 11 kilometriä (112 km Giovinazzo - Bari) * *
ke 14.5. Etappi 5: 20 kilometriä (203 km Taranto - Viggiano) * * * *
to 15.5. Etappi 6:  25 kilometriä (247 km Sassano - Montecassino) * * * * *
pe 16.5. Etappi 7: 21 kilometriä (211 km Frosinone - Foligno) * * * *
la 17.5. Etappi 8: 18 kilometriä (179 km Foligno - Montecopiolo) * * *
su 18.5. Etappi 9: 17 kilometriä (172 km Lugo - Sestola) * * *

Ekan lepopäivän jälkeen on aika lyhyt osuus, 11 kilometriä, jonka jälkeen otetaankin kunnolla luulot pois. 20 kilometriä, 25 kilometriä(!), 21 kilometriä, 18 kilometriä ja lopuksi vielä 17 kilometriä. Ihan jäätävä setti. Tämä on koko haasteen selvästi raskain osuus, päivästä toiseen pitää paukuttaa reilun kahden tunnin lenkkejä ja olen jo valmistautunut siihen että kuudenteen etappiin voi kulua kolmekin tuntia. Syö, lepää, juokse - sitä mantraa pitää noudattaa 24/7 jotta selviän. Juoksua tulee ehkä jopa 14-15 tuntia kuuteen päivään.

ma 19.5. Lepopäivä
ti 20.5. Etappi 10: 17 kilometriä (173 km Modena - Salsomaggiore Terme) * * *
ke 21.5. Etappi 11: 25 kilometriä (249 km Collecchio - Savona) * * * * *
to 22.5. Etappi 12:  4 kilometriä (41.9km Barbaresco - Barolo) *
pe 23.5. Etappi 13: 16 kilometriä (157 km Fossano - Rivarolo Canavese) * * *
la 24.5. Etappi 14:  16 kilometriä (164 km Agliè - Oropa) * * *
su 25.5. Etappi 15: 23 kilometriä (225 km Valdengo - Montecampione) * * * *

 Toisen lepopäivän jälkeen alkavalla viikolla on aika mukavaa vaihtelua etappien pituuksissa. Kisan toinen erittäin pitkä siivu on vuorossa keskiviikkona mutta heti seuraavana päivänä ajetaan Piemontessa henkilökohtainen aika-ajo joka sopii mulle paremmin kuin hyvin! :) 16-17 kilometrin lenkit on mulle peruskauraa mutta varmasti tällaisessa haasteessa nekin sujuvat aika vaihtelevissa merkeissä.

ma 26.5. Lepopäivä
ti 27.5. Etappi 16: 14 kilometriä (139 km Ponte di Legno - Val Martello Martelltal) * *
ke 28.5. Etappi 17: 21 kilometriä (208 km Sarnonico - Vittorio Veneto) * * * *
to 29.5. Etappi 18: 17 kilometriä (171 km Belluno - Rifugio Panarotta Valsugana) * * *
pe 30.5. Etappi 19: 3 kilometriä (26.8 km Bassano del Grappa - Cima Grappa Crespano del Grappa) *
la 31.5. Etappi 20: 17 kilometriä (167 km Maniago - Monte Zoncolan) * * *
su 1.6. Etappi 21: 17 kilometriä (172 km Gemona del Friuli - Trieste) * * *

Kolmas täysi viikko on mulle "helppo". Paperilla kilometrit ovat jo aika siedettäviä, kuudessa päivässä kertyy 89 kilometriä, mutta varmasti jalat ovat jo aivan loppu ja henkinen kanttikin on koetuksella. Etappien lyhyys johtuu siitä että ne ajetaan vuorilla, viimeisellä viikolla on kolme täysveristä vuorietappia joiden aikana koetaan mm. Monte Zoncolan, joka on suurinta tuskaa jota taivaisiin kohoava tie voi pyöräilijälle tarjota.


Jos ja kun selviän kesäkuun puolelle, voin sanoa että tähdet olivat todellakin puolellani.

8 kommenttia:

 1. Huh huh! Kovaa settiä, mutta etköhän sie selvitä tuon. Itseltäni jäis kyllä juoksemati. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä välillä tosi haastavia päiviä peräkkäin, varmaan lopussa alkaa silti olemaan mitkä vaan etapit raskaita.

   Poista
 2. On noi etapit kyllä melkoisia. Onneksi on muutama noita lyhyempiäkin etappeja, kolmen-neljän kilometrin hidasvauhtiset palauttavat juoksut tulee tarpeeseen tuolla parikymppisten keskellä.

  En tiedä, onko tämä nyt kovin kannustavaa todeta, että itse en uskaltaisi moista lähteä edes kokeilemaan. Toisaalta en olisi etukäteen uskonut pystyväni juoksemaan viime lokakuussa 170 kilometriä, ja eihän toi kokonaismäärä ole kuin tuplasti sen! :D Sitä pystyy ihmeellisiin juttuihin, kun hoitaa ne etappi kerrallaan ja uskoo itseensä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsepä kirjoitit just sen miksi uskallan tähän lähteä! :) Usein moni asia tuntuu etukäteen todella ylivoimaiselta mutta kun sen purkaa osiin ja lähtee suorittamaan pala kerrallaan niin se muuttuukin mahdolliseksi. Helposti sujunut 200 kilometrin huhtikuu antoi paljon itseluottamusta.

   Poista
 3. Tsemppiä, huomenna se alkaaaaaaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o, vähän on kuin joulua odottais. Illalla ja aamulla ekana ja viimeisenä mielessä montako yötä vielä :)

   Poista
 4. Hattua nostan tempaukselle, voi olla raskaita kilometrejä välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raskaita ja yksinäisiä, tarkoitus olisi juosta etapit yksin ilman mitään ipodeja tai muita henkisiä helpotuksia. Voi alkaa oma seura ja ajatukset kyllästyttämään jossain vaiheessa :)

   Poista