maanantai 26. marraskuuta 2012

Hanki lihasta, polta rasvaa

Ohjeita treenaamiseen ja ruokavalioon on netti, lehdet ja kirjat täynnä. Vihjeiden ja vinkkien viidakossa täytyy pitää pää kylmänä ja suhtautua pienellä varauksella kaikkeen ja vähintäänkin odottaa että asiantuntijana esiintyvä innokas harrastaja tai personal trainer pohjaa teoriansa tutkittuun tietoon eikä vain mutuiluun. Toivottavasti kukaan ei ota myöskään tämän blogin kirjoituksia minään suorana ohjeena, kirjoitan vain siitä mitä itse teen ja minkä koen hyväksi ja itselleni sopivaksi toimintatavaksi.


Kirjastoihin ja kirjakauppoihin putkahti jokin aika sitten uutuus johon uskallan luottaa ja jota voin suositella muillekin. Sen kirjoittaja Jan Sundell on turkulainen classic bodybuilding-kilpailija (CBB on kehonrakennusluokka jossa on tiukat antidoping-säännöt) joka toimii siviilissä TYKSin sisätautien ylilääkärinä. Ihmiskehon ja lääketieteellisen tutkimuksen tuntemus pitäisi siis olla huippuluokkaa. Moni muukin tuntuu ajattelevan samoin sillä kaikki kirjan kymmenet kappaleet olivat kaikista maakunnan kirjastoista lainassa mutta pienellä odottelulla ja varaamisella Hanki lihasta, polta rasvaa löysi tiensä käsiini.

Kirja on erittäin selkeä ja helppolukuinen. Olen yleensä aika hidas lukija, tavalliseen romaaniin saattaa mennä puoli vuotta (luen aukeaman tai kaksi silloin tällöin). Hanki lihasta, polta rasvaa tuli luettua kannesta kanteen muutamassa päivässä ja moni on varmaan lukenut kirjan yhdeltä istumaltakin. 160 sivusta leijonanosan, eli noin 60 sivua, vie eri kuntosaliharjoitteiden kuvalliset ohjeet. Tästä osiosta onkin varmasti hyötyä treenaamista aloitteleville sekä ennen kaikkea niille jotka eivät ota treenaamisen tueksi personal traineria tai kokenutta kaveria tekemään treeniohjelmaa vaan yrittävät aloitella omin neuvoin esimerkiksi nettiin turvautuen. Sundell myös pilkkoo heprealta ja oudolta saliniilojen lajijargonilta kuulostavat termit ja avaa ansiokkaasti niin proteiinien, rasvojen, hiilihydraattien kuin eri ravintolisienkin perusajatuksia ja toimintatapoja. Lääketieteellisiä termejä on juuri sopivasti, huomaa että kirjoittaja todella on alan asiantuntija mutta silti lukija pysyy hyvin kärryillä vaikka ei olisikaan lääkäriliiton jäsen.

Itse sain eniten juuri kirjan lisäravinteita koskevasta osasta. Sundell selvittää tarkoin miten hän itse toimii harjoitus- ja kisakaudella ja mm. mitä vitamiineja käyttää flunssan nujertamiseen. Kirjasta löytyy myös valmiit harjoitus- ja ruokaohjelmat niin laihduttamiseen kuin fitness-harjoitteluun.

Hanki lihasta, polta rasvaa on selkeä perusopus joka ainakin jokaisen aloittelijan kannattaa tankata läpi. Se ei kerro mitään mullistavia kikkoja tai anna esimerkiksi rasvanpoltosta ahaa-elämyksiä mutta niinhän se pitää ollakin. Erilaiset superkeinot kun paljastuvat lähes poikkeuksetta humpuukiksi vailla laajaa näyttöä ja tutkittua tietoa.

2 kommenttia:

 1. Hei Mika,

  Hieno blogi sulla. Ja mahtava kirja-arvostelu.
  Mukavaa joulunalusaikaa!
  T: Jan Sundell

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvästä kirjasta on helppo tehdä hyvä arvostelu :)

   Poista