perjantai 2. syyskuuta 2016

Neljä maratonia puolessa vuodessa.

Jos oli viime lauantain maraton helppo ja leppoisa reissu niin ihan sitä samaa voi sanoa myös palautumisesta. Sunnuntaina jalat olivat hieman kankeat mutta maanantaina ei tuntunut enää mitään missään! Olin varautunut Forssan hankaluuksien jälkeen paremmin ja kävin ostamassa ennen maratonia apteekista parillakympillä urheiluteippiä ja rakkolaastareita. Jinxaus onnistui, ei ainuttakaan rakkoa tai hiertymää. Pahin kisavamma oli myrskytuulen koppuraksi kuivattamat huulet :D

Olen yrittänyt miettiä miksi vihdoin neljäs maraton tänä vuonna oli niin mukava kokemus. Tekijöitä on monta: iso määrä ruokaa, juomaa ja lepoa edeltävinä päivinä, oikea vauhdinjako - niin ja tietysti se fakta että niitä maratoneja on tosiaan kertynyt puolen vuoden aikana neljä kappaletta. Niiden merkitys on iso koska varsinaisia harjoituskilometrejä olen juossut hirvittävän vähän. Jos noita maratoneja ei lasketa mukaan niin lenkkikilometrejä on kertynyt tänä vuonna seuraavasti

tammikuu: 15 km/viikko
helmikuu: 15 km/viikko
maaliskuu: 7 km/viikko
huhtikuu: 19 km/viikko
toukokuu: 15 km/viikko
kesäkuu: 7 km/viikko
heinäkuu: 21 km/viikko
elokuu: 18 km/viikko

Todella vähän siis! Heinä- ja elokuukaan eivät olleet mitään superhyviä mutta kuitenkin tämän vuoden tasolla kohtuullisia.

Tampereen loppuaika 4:28 jää 14 minuuttia ennätyksestäni mutta tosiaan se ratkaiseva juttu oli juoksun helppous, seinän puuttuminen ja se että virtaa oli ihan hyvin vielä viimeisillä metreilläkin. Olen ollut tähänkin asti ihan hyvä ekalla 21 kilometrillä mutta sen jälkeen on alkanut sakkaamaan rajusti. Tässä mun maratonien ajat vikalla puolikkaalla:

1. maraton 15.9.2012 reilu 3 tuntia (eka puolikas reilu kaks tuntia, loppuaika 5:14)
2. maraton 2.11.2013 arviolta 2:14 (eka puolikas suht samaa vauhtia, loppuaika 4:28)
3. maraton 4.10.2014 2:18 (eka puolikas 1:56, loppuaika 4:14)
4. maraton 13.2.2016 2:28 (eka puolikas 2:08, loppuaika 4:36)
5. maraton 24.4.2016 2:22 (eka puolikas 2:04, loppuaika 4:26)
6. maraton 18.6.2016 2:42 (eka puolikas 2:00, loppuaika 4:42)
7. maraton 27.8.2016 2:17 (eka puolikas 2:11, loppuaika 4:28)

Lauantaina vedin siis selvästi parhaan maratonin toisen puolikkaan tänä vuonna, voi olla että se oli jopa ennätykseni. Rautaveden juoksusta 2013 ei ole mitään väliaikoja, vain loppuaika, mutta silloinkin juoksin hyvävoimaisena hyvin tasaista vauhtia alusta loppuun. Näistä seitsemästä juoksemastani maratonista tuo Rautaveden keikka kolme vuotta sitten sekä viime lauantai ovat ainoat joissa fiilis ja kunto on ollut korkealla startista maaliin.

Jos ja kun haluan tehdä vielä ennätyksiä ja päästä alle neljän tunnin niin juuri ne vikat 21 kilometriä ratkaisevat koko homman. Juoksen puolikkaan alle kahteen tuntiin todennäköisesti 95 kertaa sadasta mutta se ei tosiaan riitä jos tokaan puolikkaaseen menee puoli tuntia kauemmin!


Viime lauantai sai mut tajuamaan että se tokakin puolisko voi kulkea ihan rennosti ja kevyesti. Sitten kun noi viikkokilsat kasvaa kunnollisiksi niin sen voi tehdä toivottavasti nopeammin mutta silti yhtä rennosti ja helposti.

Mitä enemmän maratoneja juoksee, sitä helpommaksi ne muuttuvat. Starttiviivalla ei jännitä eikä vietä unettomia öitä miettien kauhuskenaarioita keskeyttämisestä tai puskassa kökkimisestä. Koko ajan myös palautuminen niistä helpottuu. Aiempien maratonien jälkeen koetut tuskalliset raahustamiset rappusissa on poissa. Forssassa kaks kuukautta sitten pääsin hädin tuskin kävelemään maaliviivalta sadan metrin päähän tavarasäilytykseen. Viime lauantaina olisin voinut juosta lähimpään yökerhoon joraamaan aamuun asti.

Kaikesta huolimatta olen palautellut ja lepäillyt tämän viikon. Osittain aikataulusyistä, liikuntaa olisi ollut vaikea saada mahdutettua tähän viikkoon muiden kiireiden ohessa. Kroppa olisi varmaan ollut valmiina jo heti maanantaina! Eilen torstaina kävin tekemässä punttitreenin ja sen perusteella maraton ei ole tehnyt hallaa lihaksille. Voimatasot suunnilleen samoissa kuin kaksi viikkoa sitten. Boom!

Seuraava viikko on täynnä painonnostoa, lähinnä valmentamista ja ohjaamista niin kilpailuissa kuin harjoitussalilla. Ohessa yritän ehtiä tekemään edes vähän jotain itsekin. Pitkä polkuseikkailu tai pari syksyn aikana tekisi varmasti vuoden kahdesta viimeisestä maratonista vielä Tampereen reissuakin helpompia!

2 kommenttia:

  1. Kiinnostaisi kuulla, miten tankkaat maralle ja mitä syöt/juot juoksun aikana? Entä teitkö tällä kertaa noiden suhteen jotain eri tavalla kuin ennen? Postausideana tuollainen aihe siis sulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, voisin kirjoitella aiheesta!

      Poista