perjantai 10. heinäkuuta 2015

PK-seuraa ja ultrajuoksun supermiehiä.

Tänään oli harvinainen lenkki, olin nimittäin juoksemassa jonkun toisen kanssa. Jos olen viime vuosina juossut 500 harjoituslenkkiä niin niistä noin 497 olen juossut yksin. Se on ollut ihan tietoinen valinta, ei ole tarvinnut koskaan sopia kenenkään kanssa mitään aikatauluja tai lenkkivauhtia vaan lähteä vain juoksemaan ihan oman mielen mukaan. Juoksu on mulle hyvin vahvasti omaa aikaa jossa en kuule mitään muuta kuin omia askeleitani ja ajatuksiani.

Tämän päivän erikoisuus johtui siitä että olen onnistunut innostamaan mukaan blogin yhteiselle polkujuoksulenkille myös tuttuja joilla ei ole kovinkaan vankkaa juoksupohjaa. Päätin ottaa yhden poluille mukaan mielivän kaverin lenkkiseuraksi ja näyttää hänelle että pitkän matkan juoksu ei ole mikään erikoinen suoritus ja onnistuu kyllä häneltäkin. Juostiin maastossa kymppi noin tunnissa kevyellä askeleella niitä näitä jutellen ja eihän se hänelle ollut juttu eikä mikään.

Mielestäni pitkäkin juoksumatka onnistuu aika vähälläkin juoksutaustalla jos muuten kunto on hyvä, lihaksisto kunnossa ja liikuntatausta monipuolinen. Ongelmia voi toki tulla rasitusvammojen kanssa jos paikat eivät kestäkään yhtäkkiä isoa juoksumäärää. Mielestäni tuollaiset reilun kympin lenkit ovat ihan passeleita kun totuttaa kroppaa pidemmille matkoille - siis jos muuten kunto on hyvää luokkaa. Mun tapauksessani mitään aiempaa pohjaa ei aikoinaan ollut joten työtä oli vähän enemmän tehtävänä.

Tärkeintä on juosta riittävän rauhallista vauhtia ja ottaa mukaan riittävä määrä evästä ja juotavaa sekä ennen kaikkea nauttia niitä säännöllisesti juoksun aikana. Järjestämälleni 30 kilometrin polkulenkille on ilmoittautunut nyt noin parikymmentä hyvin eritasoista juoksijaa ja mukaan mahtuu lisääkin! Lisätietoja tästä bloggauksesta: http://kevyetkilometrit.blogspot.fi/2015/06/blogin-yhteislenkki-polkupitkis-lansi.html .

Nämä omat kilsat ja pitkätkin lenkit ovat kovin maltillisia kun seuraa ultramaailman tapahtumia. Tälläkin hetkellä pari erittäin kovaa tekijää on tallustelemassa hurjia suorituksia.

Suomalainen Pekka Ashprihanal Aalto on jälleen kerran mukana New Yorkin Queensin pitkillä Self-Transcendence-matkoilla.  Tällä kertaa juostavana on 3100 mailia eli hippusen alle 5000 kilometriä. Juoksu starttasi 14. kesäkuuta ja maalissa tulee olla 4. elokuuta mennessä. Pekka on johtanut kisaa alusta asti ja on käsitykseni mukaan tuon matkan maailmanennätys vauhdissa, Wolfgang Schwerk juoksi vuonna 2006 tuon pikku siivun 41 vuorokaudessa, 8 tunnissa ja 16 minuutissa. Maailman pisimmän juoksukilpailun oma sivusto kertoo että Pekalla on nyt kasassa 26 vuorokaudessa lähes 2000 mailia eli yli 3200 kilometriä. Se tarkoittaa 123 kilometriä joka ainut päivä lähes kuukauden ajan. Ja vielä on pari viikkoa samaa tahtia jäljellä..

Queensin sijaan ihan muita Amerikan polkuja talloo puolestaan omalla pitkällä taipaleellaan Scott Jurek, yksi kaikkien aikojen parhaista ultrajuoksijoista. Jurek voitti 2000-luvun alussa Western Statesin seitsemän kertaa peräkkäin ja Spartathlonin kolmesti vuosina 2006-2008. Moni on varmasti lukenut Christopher McDougallin kirjan Syntynyt juoksemaan jossa kerrotaan myös Jurekista tai miehen oman kirjan Eat & Run jossa hän kertoo tarkemmin mm. veganismistaan.

http://www.runnersworld.com/trail-racing/where-is-scott-jurek-on-the-appalachian-trail

Scott Jurek on tällä hetkellä kruunaamassa ultrajuoksu-uraansa, kuten hän on itse asian ilmaissut. Hän pyrkii tekemään ennätyksen 2189 mailia eli 3500 kilometriä pitkällä Appalachian Trail-polulla. Hän aloitti juoksunsa toukokuun lopussa ja uskoi rikkovansa vanhan ennätyksen useilla päivillä. Toisin on käynyt, polvivaivat ja vatsapöpö ovat hidastaneet vauhtia todella paljon ja koko ennätyksen syntyminen on vaakalaudalla. Jurek on yksi Amerikan tunnetuimmista juoksijoista ja matkan edetessä on riittänyt valtavasti niin mediaa, faneja kuin muitakin selfien ottajia polkujen varrella vaanimassa ja tämäkin on varmasti vienyt reilusti energiaa ja aikaa.

Seuraavat pari päivää näyttävät miten miehen ennätystehtailun käy ja tulevat vuodet sen oliko tämä todella Jurekin viimeinen uroteko ultrajuoksun parissa. Outside-lehden nettiversion jutussa kerrotaan lisää ennätysyrityksestä: http://www.outsideonline.com/1997316/will-scott-jurek-break-appalachian-trail-record-maybe .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti