perjantai 24. heinäkuuta 2015

Pekka Aalto, Suomen kovin juoksija?

Aikaa on käytettävissä 52 päivää ja matkaa on taivallettavana 3100 mailia eli lähes 5000 kilometriä. New Yorkin Queensissa on käynnissä maailman pisin virallinen juoksukilpailu, 19. kertaa järjestettävä Self-Transcendence 3100 Mile Race. Kilpailua johtaa ylivoimaisesti Pekka Aalto, hänen on määrä saapua nykyvauhdillaan maaliin tänään perjantaina illalla Suomen aikaa. Pekka on osallistunut kisaan useasti aiemminkin ja voittanut sen peräti seitsemän kertaa mutta tämä vuosi on erityinen. Pekka on juoksemassa paitsi omaa ennätystään niin myös kisaennätystä ja samalla tämän äärimmäisen ultramatkan uutta uljasta maailmanennätystä.


Foxin tuore uutisjuttu reitin varrelta, tämä on itse asiassa kuvattu eilen.

14. kesäkuuta alkanut juoksu on taittunut erittäin täsmällistä ja tarkkaa vauhtia. Keskimäärin 123 kilometriä yhtä korttelia ympäri joka ainoa päivä 40 päivän ajan. Se on lähes puolitoista kuukautta. Näistä 40 päivästä voidaan ottaa mikä tahansa kuuden vuorokauden jakso ja se olisi kovempi kilometrimäärä kuin kukaan muu suomalainen on koskaan juossut - siis edes puhtaassa 6 vuorokauden juoksukilpailussa. Tämä vertautuu esimerkiksi siihen että joku tekisi maratonin aikana neljä 10 000 metrin ennätystä! :D Toki tässä tapauksessa on kyseessä täysin äärimmäinen kestävyysjuoksu jota ei voi verrata oikeastaan yhtään mihinkään. Eikä varmasti ole tarvekaan, urakan älyttömät mittasuhteet voi jokainen käsittää ihan itse. Tai oikeastaan, ne mittasuhteet ovat niin hurjat että niitä on vaikea millään järkevällä tavalla sisäistää.

5:30 herätys, 6:00 alkaa juoksu. Päivän aikana Pekka pitää kolme vartin taukoa joiden aikana hän ehtii nukkumaan 12 minuuttia kerrallaan. Aamupala, lounas, illallinen 123 juostun kilometrin lomassa. 0:00 juoksu loppuu. 0:30 nukkumaan. Toista yli neljäkymmentä kertaa niin paahtavassa keskipäivän heinäkuisessa helteessä kuin kaatosateessakin.

Maraton-harjoittelusta ja kisoihin valmistautumisesta voi lukea paljon, ultramatkoiltakin tietoa löytyy mukavasti nykyään jo ihan blogeistakin mutta 5000 kilometrin kisaajia on sen verran harvassa että heidän tekemisistään en minäkään osaa hirveästi kertoa. Onneksi Pekka on jakanut ajatuksiaan ja kokemuksiaan haastatteluissa, kannattaa tsekata esimerkiksi Ultrajuoksija-lehden haastattelu vuoden 2006 kisaan liittyen. Sen voi ladata pdf:na osoitteesta http://www.endurance.fi/ultrajuoksija/2006-02.pdf , Pekan haastattelu löytyy sivuilta 54-59. Samana vuonna juostusta San Fransiscon 24 tunnin kisasta ja mm. elämäänsä ohjaavasta henkisyydestä hän kertoo lehden numerossa 3/2006: http://www.endurance.fi/ultrajuoksija/2006-03.pdf , sivut 55-56.

"Kyllähän tätä juoksemista pystyisi teoriassa jatkamaan varmaan ikuisesti jos viitsisi, sillä aina tulee huonompien päivien jälkeen niitä parempia päiviä ja kyllä siitä lopulta selviäisi." - Pekka "Āshprihānal" Aalto

Tämä ajatus pätee varmasti paitsi juoksuun niin myös koko elämään. Onnittelut Pekalle upeasta juoksusta ja ennätyksestä sekä suuri kiitos innoituksesta ja esimerkistä jota jokainen meistä voi omiin tavoitteisiinsa ja haasteisiinsa hänen suorituksistaan kerätä.

2 kommenttia:

 1. Ja Pekkahan teki sen! Wau. Uusi maailmanennätys, voitanee sanoa: http://ultrajuoksu.fi/pekka-aalto-teki-suomalaista-urheiluhistoriaa/

  Hankala ymmärtää tuota suoritusta. Hankala keksiä mitään vaikeammin rikottavaa ennätystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se tosiaan kova kaveri. Nyt kun ikää tulee lisää niin Pekka todennäköisesti vain paranee kestävyydessä, vauhdilla kun ei näillä matkoilla enää ole niin suurta merkitystä. Vaikkapa 900km kuudessa vuorokaudessa täysin mahdollista, miksei enemmänkin.

   Poista