torstai 21. marraskuuta 2013

Oisko sulla ylimääräistä aikaa tammi-helmikuussa?

Alkaako tavalliset Lapin lomat tökkimään? Leville tai Ylläkselle skimbailemaan ja vähän after ski-rientoja, hohhoijaa? Mulla ois yks toisenlainen tapa viettää hiihtolomaa.

Rovaniemellä alkaa 22. tammikuuta Lapland Extreme Challenge Race. 900 kilometriä erämaassa läpi pakkasen ja hankien, yksin, ilman ulkopuolista huoltoa tai apua. Jalan, pyörällä, suksilla, lumikengillä. Sinä valitset. Kaiken tarvitsemasi kannat mukanasi - yksin. 14 päivää aikaa suoriutua 40 pakollisen välipisteen reitistä takaisin Rovaniemelle.


Tämä lienee yksi haastavimmista kisoista joka on koskaan järjestetty Suomessa. Jokainen voi miettiä millaisen arsenaalin rompetta tarvitsee selviytyäkseen kaksi viikkoa Lapin erämaassa keskellä kylmintä talvea. Tavaramäärä pitää kantaa koko ajan mukana ja joka ainoa päivä pitää kulkea lähes 65 kilometriä pysyäkseen aikataulussa.

Oikeasti meistä tätä lukevista ketään ei edes huolittaisi mukaan. Tällaiseen kisaan osallistuakseen pitää olla näyttöä siitä että pystyy selviytymään pitkistä taipaleista arktisissa olosuhteissa yksin. Pitää olla äärimmäisen kova kestävyys, omata retkeilytaitoja, tuntemusta napapiirin luonnosta, osata suunnistaa. Olla sataprosenttinen selviytyjä. Tällaiseen kisaan ei tietenkään ole tunkua, osallistujalistalla on vasta kaksi italialaista. Yksikin kisasta suoriutunut osallistuja olisi kova juttu.

Maailmalla on paljon erilaisia pitkiä ultra-juoksukilpailuja. Mont Blanc, Sahara, Amazon. Suurimmassa osassa, ja ainakin niissä kaikissa tunnetuimmissa, on tietysti järjestäjien huoltopisteet, yhteiset lepotilat etappien jälkeen jne. Lapissa ollaan yksin 900 kilometriä. Tämä ei ole juoksukisa vaan selviytymiskilpailu.

On hauska miettiä ajatusleikkinä mitä kaikkea tuollaiselle reissulle pitäisi pakata mukaan. Ei meistä kukaan sinne varmasti vapaaehtoisesti lähtisi mutta mitä jos olisi pakko? Olisi esimerkiksi jokin kriisitilanne ja selviytyäkseen pitäisi suunnistaa gps:n avulla 900 kilometriä läpi Lapin erämaiden. Mitä laittaisit rinkkaan? Tulisiko sukset tai lumikengät mukaan?

Sama järjestäjä on vastuussa myös vähän inhimillisemmästä ja helpommin lähestyttävästä kilpailusta, Rovaniemi 150 Arctic Winter Racesta. 14-16. helmikuuta käytävässä kisassa on 42 tuntia aikaa matkata 150 kilometriä joko pyörällä, suksilla tai jalan. Riittänee meistä suurimmalle osalle ihan hyvin haasteeksi? ;)

6 kommenttia:

 1. Jösses. Juuei. Tuo onkin kiinnostava. Täytyy seurata hommaa kun tulee ajankohtaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee toimiva gps-seuranta niin pystyy tutkailemaan kilpailijoiden etenemistä ja reittivalintoja.

   Poista
 2. Huh, huh! Ensimmäisenä tuli mieleen, että miksi kisaajat eivät tee yhteistyötä. Ainakin 1,5 viikkoa, ei siellä ny niin kiire voi olla, ettei tuollanen kannattais. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nyt kun tarkemmin sääntöjä lukee niin kyllähän siellä saa muiden kilpailijoiden kanssa edetä yhdessä, vain ulkopuolinen apu kuten moottorikelkat, kaverit tuomassa välineitä jne. on kielletty. Sääntöjen mukaan saa myös käydä vaikka kaupassa ja nukkua hotellissa.

   Eli ihan helppoahan toi oikeastaan onkin ;)

   Poista
 3. Vois oikeastaan sanoa että koskaan ei tuu raja vastaan kilpailujen tai tapahtumien haastavuuden suhteen. Jos on jo ultrajuossut vaikka 24 h tai 100 km, selvittänyt teräsmieskisan, vaeltanut haastavammilla erämaaseuduilla eri vuodenaikoina, vuorikiipeillyt tai tehnyt ihan mitä tahansa todella extremeä, niin seuraava etappi vois olla vaikka tämä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä näitä haasteita tosiaan riittää joka tasoiselle harrastajalle. Ja jos ei riitä niin eiköhän joku keksi taas vähän haastavamman kisan :)

   Poista