torstai 4. huhtikuuta 2013

CrossFit Open päättymässä, painonnoston EM-kisat alkavat.

CrossFit Openin neljäs karsintalaji on jo suoritettu ja viime yönä julkaisiin viides ja viimeinen laji. Tuo neljäs lajihan oli seuraava:

7 minuuttia aikaa suorittaa niin monta kierrosta ja toistoa kuin ehtii:
3x työntö (miehillä painona 61kg, naisilla 43kg)
3x varpaat tankoon
6x työntö
6 x varpaat tankoon
jne. eli joka kierroksella aina kolme toistoa molempiin sarjoihin lisää.

Miesten paras tulos maailmassa oli Jason Khalipan 129 toistoa ja naisten Samantha Briggsin 126. Suomalaisista parhaiten suoriutuivat flunssasta kärsinyt Essi Koskinen (96 toistoa, Euroopan 20. paras tulos), miehissä kovimmat tulokset tekivät Mikot Salo (126 toistoa, Euroopan paras) ja Aronpää (123 toistoa, Euroopan kolmanneksi paras tulos).

Neljän lajin jälkeen tämän maanosan ranking-lista näyttää seuraavalta (suluissa sijoitus kolmen lajin jälkeen):

23. Essi Koskinen (25.) CrossFit Oulu
50. Saara Laaksonen (51.) CrossFit Turku
66. Heidi Horelli (67.) CrossFit Pori
72. Sari Rautiala (86.) CrossFit Lohja
93. Janika Jalonen (92.) CrossFit Pori

1. Mikko Salo (1.) CrossFit Pori
11. Mikko Aronpää (18.) CrossFit Tampere
44. Jonne Koski (52.) CrossFit Pori
46. Jussi Mutikainen (60.) CrossFit Lappeenranta


Kun 48 miestä ja naista selviytyy varsinaisiin maanosa-karsintoihin niin tiukille ja erittäin jännäksi kyllä menee viimeisen lajin kanssa. Salolle ja Aronpäälle riittää perusrutiinisuoritus mutta Jonnen ja Jussin on pakko tykittää kova tulos. Koska jokainen toisto saattaa merkitä useita sijoituspisteitä saattaisi olla järkevää yrittää tehdä harjoitus kahteen kertaan esimerkiksi perjantaina ja sunnuntaina. Koskisen Essi teki näin viime viikon lajissa ja sai muutaman toiston lisää. Saara Laaksosella on vielä erinomaiset saumat mukaan kisoihin eikä nappisuorituksella muidenkaan osallistumisoikeus ole mahdoton juttu.

Tuo viides ja ratkaiseva laji on seuraavanlainen:

15x thruster, siis etukyykky + pystypunnerrus (miehillä painona 45kg, naisilla 29kg)
15x leuanveto, kippaaminen sallittu, rinnan pitää osua tankoon

Aikaa on neljä minuuttia, jos ehtii suorittaa kolme kierrosta saa bonuksena 4 minuuttia lisää aikaa! Mielenkiintoinen käänne jollaista ei ole kai crossfitin parissa ennen nähty. Jos ehtii tehdä 6 kierrosta 8 minuutissa saa taas 4 minuuttia lisää. Teoriassa kuvakuntoinen voisi siis tehdä tätä harjoitusta vaikka tuntikaupalla mutta tällä hetkellä maailman paras tulos on Scott Panchikin 233 toistoa johon hän käytti siis 12 minuuttia. Naisten sarjassa Camille Leblanc-Bazinet pisti vielä paremmaksi 244 toistolla 12 minuutissa. Todellisuudessa bonuksia ei siis kovin montaa kertaa pysty saamaan ennen kuin kroppa on käytetty täysin loppuun.

Samalla kun Crossfit Gamesien ensimmäinen vaihe, siis tämä suuri Open-karsinta, lähestyy loppuaan on toinen erittäin mielenkiintoinen urheilutapahtuma alkamassa. Painonnoston Euroopan-mestaruuskilpailut alkavat maanantaina Tiranassa. Kisaformaatti on sama kuin ennenkin eli kevyimmät miehet ja naiset aloittavat ja kisaviikko huipentuu sunnuntain raskaisiin sarjoihin, miesten +105kg ja naisten +75kg.

Viime vuonna kisat käytiin Turkin Antalyassa ja Suomella oli täysi kisajoukkue, 15 nostajaa, joilla pyrittiin hankkimaan kisapaikka Lontoon olympialaisiin. Nyt Albaniassa suomalaisia on 8, neljä miestä ja neljä naista joilla kaikilla on kokemusta jo aiempien vuosien kisoista.

Suomen joukkue EM-kisoihin:

Sini Kukkonen (Parkanon Puntti) sarja 53kg, kisapäivä tiistai 9.4.  

Jenni Puputti (Tampereen Pyrintö) sarja 58kg, kisapäivä keskiviikko 10.4.  Jenni loukkaantui viime vuonna viimeistelyharjoituksissa, sarja olisi silloin ollut 63kg, nyt se on siis painoluokkaa alempi.

Anna Everi (Porin Puntti-Karhut) sarja 63kg, kisapäivä torstai 11.4.

Meri Ilmarinen (Lohja Lifting) sarja 75kg, kisapäivä lauantai 13.4.

Milko Tokola (Rovaniemen Reipas) sarja 85kg, kisapäivä perjantai 12.4. Viime vuonna Milko nosti sarjassa 77kg.

Miika Antti-Roiko (Kalajoen Junkkarit) sarja 94kg, kisapäivä 13.4.

Eero Oja (Ounasvaaran Atleettiklubi) sarja +105kg, kisapäivä sunnuntai 14.4.

Teemu Roininen (Lempäälän Kisa) sarja +105kg, kisapäivä sunnuntai 14.4.


Milko Tokola ja Anna Everi ovat menestyneet viime vuosina nuorten ja myös aikuisten sarjoissa erinomaisesti ja lienevät tutuimmat nimet urheilua seuraaville. Miika Antti-Roikohan pääsi osallistumaan Lontoon olympialaisiin kun Suomi sai yllättäen villin kortin päivää ennen kisojen avajaisia.

Painonnosto on maagista seurattavaa. Kilpailija ottaa verryttelytakin päältään, valmentajat hierovat lihaksia, kädet magnesium-kulhoon, pari karjaisua tai keskittynyt ilme ja lavalle. Tangosta kiinni ja se joko nousee hyväksytysti ylös tai ei nouse, muita vaihtoehtoja ei lopulta ole. Olen käynyt pari kertaa paikan päällä katsomassa aikuisten ja nuorten SM-kisoja ja katsonut tv:stä näitä isoja kansainvälisiä kilpailuja ja on aina yhtä innostavaa nähdä millaisia tuloksia syntyy.

 Huikea Anna Everi tempaisi viime vuoden EM-kisoissa 82kg ja työnsi 106kg. Anna oli lopulta yhteistuloksissa kuudes mikä on paras suomalaissijoitus tällä tasolla yli kymmeneen vuoteen.

Ehkä kaikista motivoivimpia on kevyimmät painoluokat. Urheilijat ovat erittäin tarkasti muokanneet kroppaansa vahvaksi, kun 48kg nainen tempaisee 85 kiloa tai työntää yli 100 kiloa suorille käsille on selvää että painonnostajista mieleen tuleva mörssärimielikuva on täysin väärä. Nämä ovat äärimmilleen treenattuja ja trimmattuja urheilijoita joilta ei rasvaa kropasta löydy, koko painoluokan sallima määrä on ahdettu täyteen lihasta.

Miesten puolella voin hassutella samaistumalla omaan painoluokkaani, 77-kiloisiin. Parhaat tempaavat noin 160 kiloa ja työntävät noin 180-190 kiloa... puoletkin tuosta kelpaisi mulle :D

Suomalainen media tuskin hirveästi näitä kisoja noteeraa mutta Eurosport näyttää tänäkin vuonna joka päivä sekä miesten että naisten sarjan, yhteensä siis 4-5 tuntia kisoja päivässä! En ole suuri maksukanavien ystävä, nykyään ilmaiskanaviakin on niin paljon että vain pienen osan kiinnostavista ohjelmista ehtii ja jaksaa katsoa mutta Eurosportia suosittelen kyllä kaikille urheilusta kiinnostuneille. Kanavaa saa edullisissa paketeissa sekä kaapeliin että antennitalouksiin, hinta on noin kympin kuukaudessa eikä ainakaan DNA:lla tarvitse sitoutua pitkiin sopimuksiin vaan kanavapaketin saa vaikka yhdeksi kuukaudeksi.

Ens viikko meillä eletään siis todellista rautakautta ja Albanian aikaa, käyköhän kuten viime keväänä ja meillä on olkkarin matolla vuorotellen iskä, äiti tai juniori demonstroimassa tempauksia?

2 kommenttia:

  1. Vahvaa sakkia täällä Porissa ja etenkin tuolla meidän cf-salilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Täältähän on perinteisesti tullut todella kovia painonnostajia ja voimailijoita joten cf-menestys on selvää jatkoa sille :)

      Poista