perjantai 6. tammikuuta 2017

2017 haasteet ja tavoitteet.

Se on kaks-nolla-yks-seiska nyt myös täällä blogin puolella. Vuosi ei ole saanut kovinkaan liikunnallista starttia sillä viimein taivuin pöpöjen edessä. Pysyin koko syksyn ja alkutalven terveenä muiden ollessa kuumeen ja flunssien kourissa mutta uudenvuoden aattona nenä alkoi virtaamaan vuolaasti. Onneksi muut oireet pysyivät poissa, nuha on näköjään edelleen mun tapa sairastaa. Juoksusta ja painonnostosta olen pitänyt kuitenkin taukoa koska välillä villinä pomppiva syke on kertonut siitä että joku pöpö tuolla todella jäytää.

Kalenterivuosi on mainion mittainen matka jonkun haasteen tai projektin läpäisemiseen, siinä ajassa ehtii käydä läpi monia ylä- ja alamäkiä ja nähdä haluaako todella päästä maaliin asti. Viime vuonna epäonnistuin 1300 kilometrin juoksutavoitteessani jo aika alkumetreillä mutta kuuden maratonin läpäiseminen onnistui, todella tuskaisesti mutta kuitenkin.


Tänä vuonna jätän ensimmäistä kertaa juoksukilometritavoitteen asettamatta. Kahden epäonnistuneen kilsatavoitteen jälkeen pyrin mieluummin nyt onnistumisiin. Tällä hetkellä tärkeintä mulle on pysyä liikkeessä, teholla tai määrällä ei ole niin suurta merkitystä.

Juoksuun liittyvä tavoitteeni on käydä vuoden aikana 12 juoksutapahtumassa, joka kuukausi yhdessä. Osa niistä on varmasti maratoneja, mukana saattaa olla myös joku maratonia pidempikin matka mutta yhtä hyvin tapahtuma voi olla vaikka vain viiden kilometrin mittainen pikapyrähdys. Jos olen hyvässä kunnossa niin esimerkiksi täysillä juostu kymppi voisi olla todella mielenkiintoista vaihtelua hitaiden maratonien jälkeen, jos olen heikossa kunnossa niin ylipäätään koko kymmenen kilometrin matkan juokseminen voi olla jo haaste :D Tämä on siitä mukava haaste että se laittaa juoksemaan edes hieman ympäri vuoden mutta kovia määrä- tai tehotavoitteita ei ole.

Jos ja kun tavoite toteutuu, olen todennäköisesti juossut hyvin eri tyyppisissä tapahtumissa - pienissä ja ehkä isoissakin - ympäri Suomea, nähnyt uusia hienoja maisemia ja tutustunut uusiin ihmisiin. Eka polkukisa, eka ultra tai vaikka ennätys jollain matkalla olisi makea bonus kaiken päälle.

Toisen tavoitteeni räätälöin puhtaasti viime vuoden kokemusten ja muuttuneen elämäntilanteen kautta. Millainen liikuntatavoite olisi paikallaan kun ei ehdi salille tai juoksemaan ja itse treeniin ei ole aikaa käytettävissä paljoa? No tietysti sellainen jonka voi tehdä koska ja missä tahansa!

Teen tänä vuonna 5000 punnerrusta. Välillä kun pyörittelen lukemaa se tuntuu tosi pieneltä, joku crossfittaaja tekee varmaan sen verran yhdessä wodissaan mutta luulen että se on minulle todella hyvä määrä.

5000 punnerrusta vuodessa on yhtä kuin 13.7 punnerrusta päivässä, joka päivä, vuoden ajan. Käytännössä olen pilkkonut määrän mielessäni niin että pitää tehdä keskimäärin 15 toistoa päivässä. Jos jättää yhden päivän väliin, seuraavana päivänä pitää tehdä 30 tai jos jättää viikon väliin niin kerralla pitää tehdä 100 punnerrusta jotta on takaisin aikataulussa.

En usko viidentuhannen punnerruksen tekevän mitään hirveän suurta kehitystä - toivottavasti olen väärässä - mutta tavoitteen idea onkin estää sohvalle jämähtäminen. Kun joka päivä tekee jotain, edes vain puolen minuutin ajan, se pitää mielen ja lihakset liikkeessä. Totaalinen rötväily ei ole mahdollista. Toisaalta jos vaikka sairastuu niin määrä on sellainen että välipäivät saa kyllä kurottua kiinni. Vaikkapa 100 punnerrusta päivässä ei ole mikään mahdottomuus.

Jos ja kun tavoite toteutuu, ylävartaloni on ensi vuodenvaihteessa kuin veistos tai sitten minulla on krooninen rasitusvamma molemmissa ojentajissa. Ehkä kuitenkin jotain tuolta väliltä..


Kun räkä valui vuolaasti, pidin heti pari välipäivää. Otan nyt viikonlopun aikana kuitenkin vahingon takaisin ja pyrin siihen että aina joka viikolle tulee sata punnerrusta.

Ideaa 5000 punnerruksen haasteesta saa vapaasti soveltaa omaan tilanteeseen. Olisi hienoa jos mulla olisi leuanvetotanko kotona, tuo määrä - tai pienempikin - olisi ihan mahtava siinä liikkeessä. Tai jossain muussa! Haasteen idea on että voi tehdä joka päivä vuoden ajan jotain pientä edes hetken ajan, kun nämä muruset kerää yhteen niin niiden vaikutus on aivan varmasti suurempi kuin pelkällä laakereilla lepäilyllä.

Kirjoitan vuoden jokaisen bloggauksen loppuun missä mennään, näin pysytte menossa mukana. Niin ja tervetuloa haasteeseen ihan konkreettisesti mukaan - valitsemallasi tavalla!

50 / 5000

6 kommenttia:

 1. Haasteet on niin kovia kuin mistäkin kulmasta katsoo :) Minun nykynäkökulmasta tämä 5000punnerusta tuntuu hurjalta. 105/130 tempaus/työntö joskus ja penkki 150. Nyt narukäsijuosija :) Mutta voisi alkaa laskeen punnerruksia. Hyvä haaste! Hyvä, Mika! Eli mukana, mutta määrää pitää miettiä, mikä olisi itselle realistinen... toisaalta eihän sitä tiedä miten vuoden aikana punnertuu uudelle tasolle. hah-hah-hah...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät tulokset sulla ollu aikoinaan!

   Eka satanen punnerruksissa täyttyi eilen, olisipa juoksukilometrien kerääminen yhtä vaivatonta :D

   Poista
 2. Punnerrushaasteessa mukana! Tosin pudotan punnerrusten määrää tuhannella, mutta on sekin varmaan 3500 enemmän kuin mitä normaalisti punnerran ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Haastavinta tässä haasteessa on muistaa ja jaksaa kirjata jokainen punnerrus :)

   Poista
 3. Hei Mika. Mä oon tässä nyt jonkun aikaa miettiny blogin kirjoittamisen aloittamista.tietysti tulisi paljon kysymyksiä ja mietteitä mieleen. Ehkä vähän pelottaa, jännittää ja on innoissaan samaan aikaan. Yks kysymys on että millaista sitä kirjoittaisi, tuleeko sitä kukaan lukemaan. No ainakin sä kirjoitat sen tyyppistä juttua mitä oon miettiny kirjoittavani. Arveluttaa se et miten lukijat reagoi kirjoitusvirheisiin. Mulla niitä on aina ollut, ehkä koska olen saksalais espanjalainen. Mut sit kattelin esim sun tekstejä ja muiden täkstejä ni vaikka mä ite kirjoittaisin vireillä ni huomaan niitä muillakin. Enää en muista et tuli kovalla kysymään sulta jotain vai ihan muutenkaan kertomaan ajatuksista. Mut kuitenkin, sun teksteistä sain ehkä hieman rohkaisuvoimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kirjoitusvirheitä ei kannata pelätä tai muitakaan virheitä, niitä tulee kaikille. Kiinnostavaa ja aitoa tekstiä syntyy silloin kun mietit mitä haluat itse kirjoittaa etkä sitä mitä muut haluavat lukea.

   Anna mennä äläkä mieti liikaa niin hyvä tulee!

   Poista