perjantai 30. joulukuuta 2016

Diagrammeja ja dialektiikkaa eli vuosi 2016 käppyröinä.

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja harjoitusvuoteni on jo loppunutkin. Oikeastaan harjoitusvuoteni loppui jo kuukausi sitten sillä joulukuu on ollut pelkkää laakereilla lepäilyä liikunnan suhteen. Joulupäivään asti kuukauden ainoa merkintä oli Nokian joulumaraton, sitten kävin kolmena peräkkäisenä päivänä hölkkäilemässä 3 kilometriä ja toteamassa salilla että polveen sattuu. Ei mikään varsinainen ilotulitus tähän vuoden lopuksi. Itse asissa nyt kun miettii niin tuo finaali oli oikein passeli tähän vuoteen. Selvennän tätä ajatusta erinäisten tilastojen kautta, olette varmasti odottaneet niitä jo innolla :D


Minulla oli kaksi tavoitetta tälle vuodella joista toinen tuhoutui jo heti alkuvuodesta. Nyt voi sanoa että oli totaalinen virhe siirtää viime vuoden toteutumaton tavoite 1300 juoksukilometristä suoraan tähän vuoteen. Sen toteutuminen ei ollut lähelläkään. Juoksin lopulta 883 kilometriä eli 25 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.


Juoksukertojen määrä korreloi hyvin kilometrien kanssa. Tänä vuonna hölköttelin 93 juoksulenkkiä eli alle kaksi kertaa viikossa! Pudotusta viime vuoteen yli 28 prosenttia.


No olihan siellä hyviäkin kuukausia mutta olemattoman vähän. Helmi-, huhti- ja elokuu saa hyvät arvosanat, ei ole sattumaa että kuudesta maratonista paras (ei aivan ajallisesti mutta suorituksena) oli elokuun lopulla. Hajontaa on tolkuttoman paljon ajanvietteessä jossa tasaisella suorittamisella saa tuloksia.


Punttitreeneissä trendi on tismalleen samanlainen. 62 kertaa lihaskunto- ja painonnostotreeniä, pudotusta viime vuodesta yli 36 prosenttia.

Olen pystynyt huomioimaan harjoituskertojen vähäisyyden mielestäni erinomaisesti, vaikka itse sanonkin niin tässä näkyy jo jonkinlainen valmennuksellinen taito. Voimatasoni eivät ole heikommat kuin aiempina vuosina vaikka punttia olen tehnyt selvästi vähemmän. Jos mulla olisi ollut tämä valmennuksellinen taito vuosina 2013-2015 niin huh huh mikä härkä täällä näppäimistöä naputtelisi :D Toivottavasti treenimäärän ja tietotaidon käppyrät kohtaavat jonain vuonna, olisi todella mielenkiintoista nähdä millaista jälkeä syntyisi!


Ja kuukausihajonta painonnostotreeneistä. Tammikuu, heinäkuu ja syyskuu valonpilkahduksia, hyvää juoksu- ja punttikuukautta ei siis osunut yhteen kertaakaan. Nyt ollaan jännän äärellä.


Eri vuosien liikuntakerrat yhdistetysti. Tänä vuonna 155 harjoitusta, eli aikalailla tasan kolme kertaa viikossa. Aiempina vuosina liikuttu selvästi yli 200 treenin lukemissa. Pudotusta viime vuoteen lähes 32 prosenttia. Siis kolmannes kaikesta liikunnasta pois viime vuoteen nähden! Ei ihme että kestävyys- ja peruskunto on heikolla tasolla.

Oisko jo viimeisen käppyrän aika eli vuoden 2016 harjoituskuukaudet juoksu- ja punttitreenit yhdistäen:


Viis ihan hyvää kuukautta: tammi, helmi, huhti, touko ja syyskuu. Vuoden ekalla puoliskolla treenejä keskimäärin vähän yli kolme kertaa viikossa, toisella puoliskolla hieman alle kolme.

En usko että hirveän moni sai tästä pylväsviidakosta mitään irti mutta koska joku meni joskus vahingossa lipsauttamaan lukevansa treenitilastoja mielellään niin oleppa hyvä Johanna, tässä on sulle myöhästynyt joulu- ja synttärilahja :D Ehkä ens kerralla tiedät paremmin ja olet hiljaa asiasta!

Näiden tilastojen ja eletyn vuoden perusteella tulen tekemään joitain muutoksia. Ekaa kertaa viiteen vuoteen en aseta mitään kilometritavoitetta jonka pyrin juoksemaan vuonna 2017. Tässä elämäntilanteessa se ei vain toimi. Juoksen just sen verran mikä milloinkin tuntuu hyvältä määrältä.

Olen kehittänyt kyllä pari tavoitetta joita voisin avata tarkemmin seuraavassa kirjoituksessa joka tulee ensi vuonna. Silloin toivottavasti olen ainakin jo toisen tavoitteen kanssa täydessä vauhdissa!

Olisi aivan tarpeetonta ja epäreilua näiden tilastojen valossa sanoa että vuosi 2016 olisi ollut mulle huono. Toki liikunnalliset tavoitteet toteutuivat vain osittain mutta paljon tapahtui myös tosi hienoja juttuja jotka ei sovi mihinkään käppyrään.


Vuosi 2016 oli monella tapaa mulle "välivuosi" - se kuulostaa pahemmalta kuin oikeasti onkaan - ja sellaisena aivan hyvä. Kyllä mä silti odotan vuodesta 2017 vielä parempaa ihan kaikilla tavoilla.

Entistäkin parempaa vuotta 2017 myös teille kaikille, toivottavasti nähdään taas sankoin joukoin juoksutapahtumissa, painonnostosaleilla ja muissa yhteyksissä ympäri Suomea! :)

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoiset käppyrät ja pohdinnat! Nää "välivuodet" kasvattaa ihmistä henkisesti ja opettaa suuntaamaan katseen itseensä, siihen miten on ja toimii. Ja omalta kohdaltani olen huomannut sen olevan tärkeintä. Kun on löytänyt sisältä tietyn rauhan kun on käsitellyt asioita nuppinsa sisällä, niin kaikki tekeminen helpottuu. Omalla kohdalla sen huomaa niin hyvin. Pitkä sairasloma, telakka ja alaselän leikkaus ovat vieneet kehosta tietyn hallinnan tunteen pois, siihen joutuu keskittymään ihan eritavoin. Ennen en olis pystynyt siihen, vaan hanskat ois lentäny tiskiin välittömästi. Nyt kiroilen itekseni, mutta keskittyminen on niin paljon vahvempaa, että tulosta tulee, välillä aivan tajuttomina ryöppyinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot oikeassa, niin kasvattaa. Ainakin kärsivällisyyttä ja perspektiiviä tulee lisää.

   Mahtavaa että oot tullut takas! :)

   Poista
 2. :D Kiitos Mika! Tää oli kerrassaan loistava lahja. Eli en ole jatkossakaan hiljaa. Liikuntatilastofanaatikko lukaisi hetkessä raporttisi. Monelta osin kuulosti enemmän kuin tutulta. Joku voisi kuvitella Karhunkierroksen, Pallaksen ja Vaarojen perusteella (siis ei toki niiden loppuaikojen, vaan sen, että selvisin kaikissa maaliin), että tämä oli joku huippukunnon vuosi mulle, mutta tosiasiassa tämä oli kaukana siitä. Todisti pikemminkin, että lähestulkoon missä kunnossa tahansa on mahdollista rämpiä maaliin, jopa yli maratonin pituisilla matkoilla ja että rajoitukset on todellakin vain omassa päänupissa ja kaikkeen pystyy, jos saa riittävän hulluja ajatuksia päähänsä :D Eritoten kuitenkin tuo sun vuoden loppuosa kuulostaa hyvinkin tutulta. Aika pyöreää nollaa näyttää nää minunkin (olemattomat) tilastoni. En saa edes blogikirjoituksia aikaseksi tästä epäliikunnasta, joten pohjalla ollaan. :D Onneks sentään ens vuodelle on taas tullut lykättyä kaikkea pähkähullua, joten pakkohan tässä on kohta aktivoitua. Tai sitten ei. Ehkä itken sitte taas Karhunkierroksen kynnyksellä kuinka vähän on tullu reenattua.....
  Sun raportteja on ollut kerrassaan ilo lukea tänä vuonna ja ihan huippua on myös ollut tutustua suhun. Jään innolla odottamaan, mitä tavotteita sä oot ens vuodelle asettanut. Jotenkin uskon, että niistä lukeminen motivoi taas minuakin :) t.Johanna (joka on näköjään muuttunut Nimettömäksikin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear nimetön, heitän jotain harjoitustärppejä taas ilmoille niin oot sitten elämäsi kunnossa tulevissa polkuseikkailuissa ;)

   Poista
 3. Kyllähän noiden tilastojen mukaan olet tehnyt hurjasti enemmän töitä kuin moni muu ! Hyvä saavutus minusta, aina ei tavoitteet täyty ihan toiveiden mukaan. Jos ei liikoja paineita aseta ensivuodelle niin saattaa jopa yllättyä että tulee hurjat tilastot vuoden päästä ! Itse olen huomannut että miltei paremmin menee kun ei aseta itselleen liikaa paineita saati liian tiukkoja tavoitteita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, on toki vähän enemmän tullut liikuttua kuin ihan täyssohvaperuna mutta silti kovin vähän. Ehkä tänä vuonna tekeminen on vähän tasaisempaa? Katsotaan miten käy. Mutta tosiaan ei liian tiukkoja tavoitteita vaan rennosti eteenpäin!

   Poista