sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Jumia ja pitkän matkan eväitä.

Torstai-iltana havahduin erikoiseen fiilikseen. Nousin autosta parinkymmenen minuutin ajomatkan jälkeen ja vasemman polven takapuolella tuntui ikävää tunnetta. Mistä ihmeestä on kyse, en muista tuollaista ennen kokeneeni?

Pikaiset guuglettelut ja tuttujen kommentit veivät ajatuksen siihen suuntaan että kyse on reiden jumista. Kireät ja ylirasittuneet reisilihakset säteilevät polven takapuolelle. Reidet on mulla silloin tällöin tukossa mutta nyt niissä ei tuntunut mitään. Olin tosin aikalailla tasan 24 tuntia ennen vaivan alkamista tehnyt pitkän tauon jälkeen takakyykkyä ja mulla viivästynyt lihasjumitus eli domsit iskee lähes tasan vuorokauden kuluttua harjoituksesta.

Vaivasta huolimatta sain perjantaina aamupäivällä tehtyä normaalin voimatreenin salilla. Valakyykkyohjelmassa oli viimeinen harjoitus jonka olin feilannut parin edellisen viikon aikana 5x5 ja 3x5 sarjoina. Nyt olin päättänyt että ohjelma viedään loppuun 5x1 settinä vaikka mikä olisi! Polven takaosa ei juuri vaivannut, vähän se tuntui mutta ei kipuillut ja sain kyykyt tehtyä. Se vika, maksimipainolla tehty ykkönen oli kyllä todella raskas. Jämähdin kyykkyyn, tanko lähti liikkumaan eteenpäin - olin jo aivan varma että se kolahtaa maahan. Purin hampaita yhteen, keikuin vuoroin kantapäille ja vuoroin varpaille. Vaihtoehtona oli joko kaatua päin edessä ollutta peiliä levytanko suorille käsille pään yläpuolelle ojennettuna tai nousta sieltä montun pohjalta ylös. Ja minähän nousin! Voittajafiilis. Toi oli keskellä juoksukautta multa todella hyvä suoritus. Jatkossa sarjapainoihin saa taas laittaa jokusen kilon lisää mutta aloittelen nyt tämän maksimikauden jälkeen taas ensin kevyillä sarjoilla.

Poika otti eilen vähän painonnostotreeniä ja käytiin samalla ekaa kertaa meidän seuran porukan kanssa ottamassa harjoitteita yleisurheilutilassa. Vauhditonta pituushyppyä tasajalkaa, kuntopallojen heittämistä vuorotellen eteenpäin ja taakse pään yli, juoksuspurtteja.. Oltiin lopulta urheilutalolla kaksi tuntia kun jäätiin vielä muiden lähdettyä hyppimään pituutta ja ottamaan juoksuvetoja vetäen perässä levypainokelkkaa. Tosi hauskaa touhua, tosta taitaa tulla joka lauantaista hupia. Koko päivän meni eilen muutenkin urheilun ja liikunnan parissa, käytiin vielä iltapäivällä futismatsissa ja sen jälkeen temppuiltiin kaksi tuntia leikkipuistossa. Kun superjunnu oli mennyt nukkumaan rullailin lihaksia, katsoin Espanjan ympäriajon päivän etapin ja ultrajuoksudokkarin. Oikeastaan ainoat hetket koko päivänä jotka eivät menneet liikunnan tai urheilun parissa oli silloin kun tehtiin ruokaa tai syötiin :)

Tohon rullailuun lupaan taas panostaa. En tule selviämään tästä juoksusyksystä ellen pidä lihaksistostani mahdollisimman hyvää huolta. Jos ongelmia tulee jo näillä määrillä niin mitä sitten kun juoksen tuplasti tai kolminkertaisesti enemmän?

Pitkille juoksulenkeille tarvitaan myös evästä matkaan ja olen vähän pohtinut miten etenen jatkossa. Osittain vanhoilla opeilla ja tavoilla mutta olen päättänyt testata myös uudempia juttuja.


Geelejä en käytä kuin muutamia kertoja vuodessa, 20+ kilsan lenkeillä. Olen pitänyt näistä Maximin isoimmista jööteistä, otan juoksutakin taskuun mieluummin yhden ison kuin pari-kolme pienempää. Mulla on tota sitruunanmakuista, appelsiinissa on lisänä kofeiinia enkä uskalla sellaista ottaa lenkeille mukaan kun en muutenkaan koskaan käytä kofeiinia. Vois lähteä sykkeet vähän uusille urille :D


En käytä enää pitkiksillä pelkkää vettä vaan lisään sinne joukkoon hunajaa ja maltoa, niistäkin saa sitten vähän lisää energiaa. Maratonilla ja 6-7 tunnin polkujuoksulenkillä juon huoltopöydiltä ja juoksurepun säiliöstä tuon sekoituksen lisäksi ihan pelkkää vettäkin. Janoni sammuttakoon siis mesi ja vesi.


Olen käyttänyt aiemmin proteiinipatukoita niin maratoneilla kuin pitkillä harjoituslenkeilläkin. Niiden vaikutus on ehkä ennen kaikkea psykologinen, suklaanmaku nostaa mielialaa ja tuo vähän vaihtelua imelille liuoksille. Ne on kirjaimellisesti sopiva pala purtavaksi. Proteiini myös todennäköisesti vähentää lihasvaurioita ja nopeuttaa niiden korjautumista.

Olin jo miettinyt että ehkä tällä kertaa jätän patukat väliin mutta kohtalo päätti toisin. Kovan luokan tarjoushaukkana en voinut välttää vakiokauppani törkeän kuvaa tarjousta jossa Teho Sportin patukoita myydään 40 centillä. Ostin banaanin & suklaan makuista proteiinipatukkaa muistaakseni 25 kappaleen verran :D Maksoi kympin. Saman valmistajan energiapatukoita oli myös samaan hintaan mutta niille en koe tarvetta.

Patukoissa on päiväystä lokakuun loppuun joten nehän on kuin luotu kaikkien aikojen juoksusyksyä varten. Omien kokemusteni mukaan patukat myös kestää aika hyvin päiväyksen jälkeenkin, juomat eivät välttämättä niinkään. Ostin samasta kaupasta Maximin proteiinijuomia vastaavalla naurettavan halvalla hinnalla mutta ne olivat aika mielenkiintoista juotavaa vaikka päiväystä oli  vielä pari viikkoa jäljelläkin.. Juoma oli pakko ryystää tetrasta hampaiden välistä jotta vaniljanmakuiset klimpit ja klompit saisi vähemmän etovaan muotoon.. Hullulla halvat huvit ja proteiinit myös.

Näiden lisäksi olen miettinyt ottavani vähän luonnollisemman energianlähteen lenkeille mukaan, moni ultramatkojen harrastaja on viime aikoina puhunut kuivattujen hedelmien puolesta. Ehkä en nappaa pussillista luumuja mukaan maratonille mutta esimerkiksi mango on todella hyvän makuista järsittävää. Olen tehnyt pientä vertailua eri kauppojen kuivattujen mangojen välillä, kilohinnoissa on jopa moninkertaisia eroja.

Finding Traction-polkujuoksu-ultradokumentissa (katsokaa Areenasta jos ette ole vielä katsoneet!) Nikki Kimballille paistetaan huoltopisteillä huimia kasoja juustohampurilaisia ja pekonia. Nikkillä on juoksuvyössäänkin pekonipussi josta saa napsia hölkötellessä vähän mutusteltavaa. Houkuttava ajatus sekin mutta jospa kokeilisin tuota mangoa ensin?

5 kommenttia:

  1. Oo Urtekramin kuivattu mango on parasta mitä kaupassa on tarjota. Tai ainakin se on tosi herkkua, oon muutaman kerran ostanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on kyllä tosi hyvää! Pitää varmaan käydä tänään ostoksilla ja alkaa testailemaan mangojuoksua :)

      Poista
  2. Ajattelin testata Berliinissä taateleita energianlähteenä. Käytän tuoreita taateleita muutenkin päivittäin, eli niiden ei luulisi aiheuttavan tavallista pahempaa vatsaongelmaa maratonilla. Hunajaa en valitettavasti uskalla laittaa juomaani, sillä en tiedä, mitä siitepölyjä milloinkin reitin varrella on jemmassa. Ristiallergiakohtaus kesken maratonia olisi kyllä painajainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allergiakohtaus ei tosiaan kuulosta hyvältä maralla. En ole oikein koskaan pitänyt taateleista tai viikunoista, melkein kaikki muut (kuivatut) hedelmät on sitten isoja suosikeita. Ootko kokeillut taateleita peruslenkeillä vai otatko riskin ja ekaa kertaa Berliinissä?

      Poista
  3. Pelkään pahoin, että riskillä mennään. Tarkoituksenani oli heittää yksi parinkympin kiekka taateleiden voimalla. Tein päätöksen pitkiksestä niin viime tippaan, etten ehtinyt käydä täydentämässä taatelivarastojani. Sen sijaan otin yhden geelin 15 kilsan kohdalla sillä seurauksella, että vatsaa alkoi vääntää. Vikasta vitosesta tuli sen takia nopein ;)

    VastaaPoista