tiistai 15. syyskuuta 2015

Seitsemän päivää ja melkein seitsemän harjoitusta.

Syyskuu on ehtinyt puoleenväliin ja syksyn ekat kovat koitokset alkaa lähestyä. Tähän asti kuukausi on menty vahvalla on/off-meiningillä. Ensin neljä päivää treeniä peräkkäin, sitten neljä lepopäivää putkeen. Viimeisen seitsemän päivän aikana olen tehnyt kuusi tai seitsemän harjoitusta, vähän laskentatavasta riippuen.

Putki alkoi viime keskiviikkona kun juoksin 13 kilometriä. Torstaina kävin kuntosalilla, perjantaina juoksin 14 kilometriä. Lauantai oli "lepopäivä". Silloin ei pitänyt olla harjoitusta enkä myöskään ole treenipäiväkirjaan tehnyt minkäänlaista merkintää mutta tulihan sitä liikuttua aika tehokkaasti. Olin pojan mukana painonnoston oheisharjoituksessa yleisurheiluradalla ja tottakai muiden mukana otin vauhditonta tasajalkapityyshyppyä, -kolmiloikkaa, -korkeushyppyä, pikajuoksuvetoja, kuntopallon heittoja.. Sunnuntaina olikin reidet aivan tukossa kun kävin juoksemassa kuus kilometriä. Eilen maanantaina seitsemän kilometriä juoksua, tänään samainen seiska. Huomenna olisi vielä painonnostotreenit ja sitten voisi ottaa pari lepopäivää jotta jaksan sitten lauantaina juosta 6-7 tuntia.

Vaikka tossa juoksua onkin kovin monena päivänä peräkkäin niin kilometrit jäivät vaatimattomiksi. Tavoitteena oli että kuukauden 15. päivään mennessä kasassa olisi 75 juoksukilsaa. Niitä on 64. Olin ajatellut juoksevani viime päivinä reiluja kymppejä mutta joka ainoa lenkki jäi vajaaksi.

Sunnuntaina, eilen ja tänään testailin juostessa juoksurepun säätöjä. Reppu, jota on käyttänyt kaksi kertaa ja jota aikoo käyttää erittäin pitkällä lenkillä kaivannee vähän muutakin tutustumista kuin sen että täyttää sen eväillä :D Laitoin reppuun ekan kerran juomasäiliön ja sunnuntain lenkillä se hölskyi todella ikävästi. Ei meinannut tulla juoksemisesta mitään kun tuntui että tasapaino katoaa säiliön heiluessa joka askeleella puolelta toiselle ja korvissa kuului loiskahtelua. Tein pientä hienosäätöä ja vaikka reippu ei vieläkään ihan sataprosenttisesti istu paikoilleen niin pärjään sen kanssa nyt jo mainiosti.

Näillä kolmella lenkillä olen testannut paitsi juoksureppua ja juomasäiliötä niin myös mangoa. Tein pientä hintavertailua ja päädyin ostamaan lenkkievästä Punnitse & Säästä-myymälästä. Sieltä löytyi kolmea eri mangoa, viipaletta, isoa viipaletta ja luomuversiota. Luomu oli toki kalleinta mutta hämmentävintä oli että tavallisen ja ison palan hintaero oli ihan älytön, tavallinen pala maksoi 21e/kg ja iso 15e/kg. Kokoero näytti todella mitättömältä ja muutenkin tuollaiset isommat slaissit sopii erinomaisesti lenkille jotta ei tarvitse mitään pikkuhippuja kaivella taskunpohjalta. Näin lyhyiltä lenkeiltä on mahdoton sanoa mangon toimivuudesta energianlähteenä mutta ainakin se nujertaa 100-0 kaikki geelit ja patukat maussa.

Tämän aamupäivän lenkki sai erikoisen ja vähän koomisenkin mausteen kun kompastuin helpossa kohdassa reittiä, alustana olleen hakkeen seassa oli ilmeisesti piilossa joku juurakko. Mikä sattuma! Olen viimeksi pannuttanut viime keväänä jollain lenkillä - ihan yhtä harmittomassa kohdassa - eikä sen jälkeen ole ollut mitään ongelmia. Kaaduin siis vihoviimeisellä lyhyellä ja helpolla viimeistelylenkillä ennen kuin lähden juoksemaan 35 kilometriä teknisillä ja haastavilla poluilla :D


Kävin hakemassa matkailuneuvonnasta pari karttaa lauantain juoksuun osallistuville ja merkitsin niihin reittiä. Karttojen painos on loppumassa ja näinä nuukuuden aikoina voi olla että näitä ei isommissa määrin vähään aikaan jaetakaan, pyysin kymmentä karttaa ja sain tinkaamisen jälkeen kolme. Kehottivat kopioimaan itse lisää. Eiköhän me pärjätä.

Yksi ongelma on ollut että vaikka kyse on erittäin suositusta retkikohteesta niin kunnon karttoja ei esimerkiksi netistä tunnu löytyvän. Siispä toimeen, skannaan ja lisään kunnon kokoisen kartan lähiaikoina tänne blogiin josta toivottavasti googlaajat sen myös löytävät. TSI - tee-se-itse!

9 kommenttia:

  1. Tällaine sivusto löytyy. Saisikojan kartan tuolta? http://www.retkikartta.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkinlaisen kartan tuolta näyttäisi saavan mutta ei yhtä tarkkaa ja helppolukuista retkeilykarttaa.

      Poista
    2. Täältä näyttäisi löytyvän: http://www.ulvila.fi/docs/file/Matkailu/Retkeilyreitin%20kartta%202014.pdf eli jos pdf:n näyttäminen onnistuu niin hyvä versio kartasta on tällä hetkellä jo hyvin saatavilla. Ilmeisesti mun ei siis tarvitse askarrella omaa skannausta nettiin asti :)

      Poista
  2. Sullahan on alkanut syyskuu vauhdikkasti. Olen susta vielä hurjasti jäljessä, mutta enköhän keli kiinni jossain vaiheessa.

    Saitko imettyä vesipussista turhat ilmat? Mä en tuon hölskymisen takia käytä juoksusäiliötä kuin vain pakon edessä. laitan musat soimaan kovalle, ettei hölskyntä häiritse itseäni. Kuulevatpahan muut kulkijat että olen tulossa ;) Pistän säädöt niin kireälle, ettei hölskyntä häiritse itse juoksua.

    Odotan jo nyt innolla raporttiasi pitkästä juoksusta. Hitsit pitäisi varmaan itsekin vääntäytyä luontoon. Umpikortteleiden lähistöllä juoksentelu on vielä hubaa, mutta kun mennään kauemmaksi, asfalttisuorat ovat tosi puuduttavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai pitääkö siitä imeä ilmat pois? :D En tiedä saako tuosta pussista edes imettyä. Mulla on todellinen budjettiratkaisu, juoksurepun sain ilmaiseksi joltain superystävälliseltä tuntemattomalta harrastajalta netin kautta ja vesipussi on ostettu Tokmannilta noin viidellä eurolla. Kiinnitin sen repun sisälle palomiehen haalla ettei heiluisi niin rajusti repun sisällä :D

      No mut hei, seitsemän tuntia kai nyt sujuu vaikka reppu ja säiliö olisi miten?!

      Poista
  3. Totta, seitsemän tuntia ei ole mitään. Ihan vain normiduunipäivän verran. ja moni ei saa siinäkään ajassa mitään tehtyä.

    Mulla on Camelbakin vesisäiliö, jota en käytä. Taitaa olla 3-litrainen. Voin antaa sen sulle, jos haluat. Pistänkö postiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, todellakin kelpaa! Laitan sulle sähköpostia viimeistään alkuviikosta kun palaudun henkisesti ja fyysisesti poluilta :)

      Poista
  4. Aika paljon treeniä viikkoon. Välillä tosin tulee kausia, kun lepopäiviä ei tunnu tarvitsevan. Ehkä kannattaisi tehdä enemmän niitä vähän pidempiä lenkkejä ja vähemmän noita 6-7 km lenkkejä ja levätä toisaalta enemmän?

    Toivottavasti sulla nyt riittää voimat siihen polkujuoksuun kun oot noin paljon treenannut :) Eikö sulla muuten maha kipeydy yhtään noista kuivatuista hedelmistä juostessa? Mulle ne ovat ehkä yksi huonoimmista energianlähteistä urheilussa, maha tulee tosi kipeeksi. Harmi kun ovat niin hyviä :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Normaalisti teen juuri noita hieman pidempiä, 10-15 kilsan lenkkejä mutta jotenkin nyt vain tuntui paremmalta juosta vähän lyhyempiä siivuja. Eivätpä ne silti juuri rasitakaan kun mennään matalalla sykkeellä ja rennolla vauhdilla. Eiköhän voimia riitä!

      Vaikea sanoa miten mango toimii käytännössä kun juostava aika on noin pitkä, noilla 30-45 minuutin lenkeillä ei toki ehtinyt tulla vielä mitään ongelmia. Toivotaan parasta :)

      Poista