maanantai 18. elokuuta 2014

Stalkkereita, onko heitä?

Joskus salilla tulee juteltua tuttujen kanssa niitä näitä, yleensä kuitenkin melko vähän aikaa koska keskityn mieluummin painoihin ja jutellessa huomio siitä mitä on tekemässä katoaa turhaan ja tauot venyvät ja venyvät. Kompakti tunnin treeni voisi kasvaa eeppisiin mittoihin jos juttelisi rauhassa vähän kaikkien kanssa. Ne joilla salitreeniin kuluu parikin tuntia varmaan käyttävät ison osan ajasta höpöttämiseen tai vaikka kännykän näpräämiseen, kahden tunnin painojen nostelusta kun olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Yksi tällainen salilla käyty keskustelu viime viikolta jäi pyörimään mieleen. Treenataan sattumalta saman hepun kanssa melkein joka kertaan samaan aikaan ja sillä viime viikon treenikerralla vieläpä melkein koko ajan pyörittiin samojen laitteiden ja tankojen kimpussa. Tavallisella pienehköllä salilla se olisi normaalia mutta meidän kuntokeskusmegakompleksissa on useita tuhansia neliöitä tilaa ja painoja voi nostella viidessä eri salissa.

Juteltiin siitä että luultaisiin varmaan stalkkeriksi jos toinen meistä olisi ollut nainen ja toinen aina ilmestyisi viereen ähisemään. Kaveri sanoi että hän välillä vaihtaa suunniteltua treenijärjestystään jos näyttää siltä että hän olisi aina menossa saman naisen viereen punttaamaan, ettei miksikään stalkkeriksi luultaisi.

Tuo jäi vähän vaivaamaan. Itse en koskaan mieti mitään tuollaisia enkä todellakaan olisi vaihtamassa mitään järjestystä sen takia että ilmestyisin aina kuin tyhjästä saman naisen viereen treenaamaan. Ehkä se tuntuisi siitä toisesta oudolta mutta mua ei juurikaan kiinnosta ajatella mitä muut ajattelevat tuon tyyppisissä tilanteissa. Mulla on papereilla mukana aina kaikki toistot ja painot jotka teen juuri siinä järjestyksessä kuin olen suunnitellut enkä ala muuttamaan järjestystä sen takia kuka siinä lähellä sattuu treenaamaan, vaikka sitten olisi koko ajan sama ihminen eri puolilla isoa kuntokeskusta. Vaihdan järjestystä jos ne painot joita halua käyttää on varattuna, en siksi että siinä vieressä on joku toinen laite varattuna!

Pääasiassa käytän vain jotain monista vapaiden painojen alueista mutta välillä käyn myös tekemässä laitepuolella vaikkapa vatsoja. En ole koskaan miettinyt että voinko mennä laitteeseen x koska joku nainen levittelee haarojaan sen edessä reidenloitontaja-vemputtimessa.

Jos tällaisia rupeaa pyörittelemään päässään niin se altistaa melko vainoharhaiselle kehälle omissa ajatuksissaan siitä mitä joku muu ajattelee. Ei mua ainakaan kiinnosta sen enempää salilla kuin missään muuallakaan alkaa miettimään että voinko tässä olla vai vetääkö joku tästä nyt jotain johtopäätöksiä.

Ehkä tuo on se syy miksi on olemassa vain naisille tarkoitettuja kuntosaleja? Se tuntuu vähän hassulta nykyaikana mutta ehkä on edelleen ihmisiä jotka menevät salille esittämään ja näyttelemään itseään ja toisaalta kyyläämään muita. Ei mua kiinnosta arvailla salilla kenenkään motiiveja mutta aika moni täällä netissäkin kirjoittaa ihan suoraan valitsevansa strategisesti parhaat harjoittelupaikat sopivia kuvakulmia varten.

Mun mielestä tärkeintä siellä salilla olisi keskittyä omaan tekemiseen. Mitä enemmän prosentteja keskittymisestä käyttää johonkin turhaan, vaikka siihen olenko jonkun mielestä stalkkeri kun treenaan koko ajan vastapäisessä kyykkypaikassa - tai sitten sen arvuutteluun seuraako joku toinen omia tekemisiäni - on se kaikki pois harjoittelusta. Minkälainen harjoitusvaste ja teho on treenissä jossa selaillaan lehtiä, näprätään kännykkää, otetaan saliselfieitä instagramiin ja kyylätään muita? Aika monta pykälää alempi kuin jos olisi täydellä sielullaan läsnä siinä varsinaisessa harjoituksessa.

Ehkä omasta meiningistäni kertoo toinen kohtaaminen viime viikolta. Vieressä oli ollut pitkään joku joka hetken päästä kysyi että enkö enää moikkaa. Olin ollut niin keskittyneenä valmistautumassa seuraavaan sarjaan etten ollut yhtään tajunnut kuka hyvä vanha tuttu siinä vieressä on - vaikka hänet siis näinkin.

Ne hetket mitä salilla vietän olen yleensä niin uppoutunut sinne harjoitukseen että kaikki muu ympärillä katoaa tai menettää merkityksensä. Ehkä se on jonkinlainen flow tai transsendenssi joka yleensä on liitetty vain juoksuun tai muihin pitkäkestoisiin ja/tai yksitoikkoisiin suorituksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti